free responsive website templates

6 септември, 21 ч.
-----------
Кино
-----------
Филмите на Теодор Ушев

Живее и работи в Канада от 1999.
Носител е на повече от 120 международни награди.
Член е на Националния филмов съвет на Канада. 

Преподава майсторски класове в университети по света.

Физика на тъгата
Сценарист и режисьор – Теодор Ушев
Анимация – Теодор Ушев
С гласовете на Росиф Съдърланд и Доналд Съдърланд
Продукция – National Film Board of Canada (NFB)

Физика на тъгата проследява живота на мъж, който пресява спомени от  младостта си в България, пречупени през призмата на носталгичния и меланхоличен живот в Канада.
 
Създадена по едноименния роман на Георги Господинов, анимацията е с  продължителност 27 минути и е озвучена от Доналд и Росиф Съдърланд. Във френската версия гласовете също са на баща и син - Ксавие Долани и Манюел Тадрос. През септември и октомври 2019 творбата е представена на кинофестивали в САЩ и Канада. Вече има шест международни награди, сред  които специално отличие на Международния филмовия фестивал в Торонто.
 
По някакъв начин филмът е кулминация в работата на Ушев до момента. Това  е мащабно, изстрадано и дълбоко лично размишление върху раните на поколение хора в изгнание – не от родината им, а от самите тях. 
Крис Робинсън

Във всяка професия има една награда, или постижение, които бележат своеобразен връх. Алпинистите имат своя известен най-висок връх, писателите, математиците, физиците своя Нобел, журналистите − Пулицър, и т. н. В Анимацията, този връх е Голямата Награда на фестивала в Анеси. Или просто Кристалът на Анеси.
Това е нашият Еверест. Благодаря ви!
Теодор Ушев


Сляпата Вайша
Сценарист и режисьор – Теодор Ушев
Музика Никола Груев – Котарашки
Продукция – Dreamwork
С подкрепата на Национален съвет за кино на Канада

Обречена с едното око да вижда в миналото, а с другото – в бъдещето, Вайша е  сляпа за настоящето. Това е особена слепота, чието бреме носи всеки от нас… 
Прокълнат да пропуска единственото, което всъщност притежава, човекът се лута  между бреговете на минало и бъдеще, неосъзнавайки че настоящето е онзи мост на реалността, на който прекарваме целия си живот. Има ли все пак лек за прокобата на Вайша? Има ли спасение за човешката заблуда? 

Една от първите анимации в света с добавена реалност е създадена по едноименния разказ на Георги Господинов от сборника И други истории.

Сляпата Вайша е в Официалната селекция на международните фестивали в Торонто и Берлин  за 2017 и с номинация Най-добър късометражен анимационен филм за годишните награди Оскар същата година.

Mobirise