ТЕАТЪР

ЧИТАЛИЩЕ ОТЕЦ ПАИСИЙ

27 август - 05 септември

Созопол

 27.08 | 18:30

ФОНДАЦИЯ АПОЛОНИЯ & ТЕАТЪР 199

Премиера

CLASS

от Чарлс Еверед

ЧЕРНОТО ПИЛЕ

от Николай Хайтов

Авторски спектакъл на МАРИУС КУРКИНСКИ

 28.08 | 18:30

СТОЛИЧЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР

АВЕНЮ Q

по идея на Робърт Лопес и Джеф Маркс

РОМУЛ ВЕЛИКИ

от Фридрих Дюренмат

 29.08 | 18:30

ТЕАТЪР 199 ВАЛЕНТИН СТОЙЧЕВ

4000 МИЛИ

от Еми Херцог

 02.09 | 18:30

МЛАДЕЖКИ ТЕАТЪР НИКОЛАЙ БИНЕВ

Програма РЕ

КАТО ТРОХИ НА ПРОЗОРЕЦА

от Нийл Саймън

Сценичен вариант Теди Москов и Симон Шварц

Сценография и костюми Виолета Радкова

Музика Пламен Мирчев-Мирона

Участват: Мая Новоселска, Дайана Михайлова,

Роберт Янакиев, Ясена Господинова, Явор Бахаров,

Петя Венелинова, Александър Сано, Александър Узунов,

Йосиф Шамли, Ивайло Спасимиров.

 

Редки тъпанари е комедия, вдъхновена от шедьовъра на

Марио Моничели от края на петдесетте Неизвестни извършители. Сюжетът разказва за трогателните опити на групапишман крадци да оберат заложна къща. Героите са  некадърен спортист, провалил се адвокат, уволнен кинооператор, бездарен сицилиански мафиот и младоженец, тръгнал да краде в деня на своята сватба. Изключително  непрофесионални, те са абсолютно неподходящи за престъплението, с което са се захванали.

 

 

Със Симон Шварц преработихме сценария, така че да го доближим до съвременна България, а именно  - бедна, крадлива и безперспективна за огромен брой хора . Между Италия през 50- те години на миналия век и България в наши дни има някаква роднинска близост.

 

                                                            Теди Москов

 

Подължителност 90 минути

Превод Харалампи Аничкин

Постановка Владимир Пенев

Сценография Мира Каланова

Музикално оформление Петя Диманова

 

Участват: Юлиан Вергов и Мила Люцканова

 

Това е една история за театъра и хората, които го създават и за които той е съдба. Главните герои са актьори:  той е най-добрият учител по актьорско майсторство в  Ню Йорк, а тя е млада, много популярна филмова звезда...  И двамата стават участници в житейски спектакъл, чиито край се оказва непредсказуем. Class е емоционално пътешествие, понякога хумористично, но много трогателно.

 

Пиесата  се поставя  за пръв път на европейска сцена. Българската публика ще се срещне  с творчеството на драматург, по чиито сценарии са направени известни и награждавани театрални спектакли и филми.

 

 

Добре дошли във вашето бъдеще, дами и господа. Оптимистичният вариант? Ако ви се получат нещата, може би ще промените света... Или поне своето малко кътче. В него вие ще опознаете великата емоция от упражняването на едно изкуство, което е повече от почтено... И преди да умрете, може дори да докоснете сърцата на десетки, стотици... хиляди, кой знае... може би милиони хора, които никога не сте срещали и благодарение на този процес, може би, ще промените и техния живот...

                                                            Чарлс Еверед

                                                            Из монолог на Елиът

 

Продължителност 90 мин.

Художник  Милен Боричев

Музика Емилиян  Гацов - Елби

 

 

Последното сценично превъплъщение на  Мариус Куркински, в което са  включени  три разказа на Хайтов -  Мерак, Пазачът на овесената нива и Черното пиле.   Изключителният актьор отново  търси  чистата и неопетнена българска  душа, такава, каквато я описва големия писател.

Мариус Куркински е носител на наградата Аполон Токсофорос 2003.

 

Много искам да се върна пак на това репетиционно, изучаващо място, където привикваш гласовете на Хайтов, душата на българина. В неговите разкази тя е много чиста и неопетнена, там хората не са нагазили в никакви отношения с комерсиалното, в същото време страдат от живота, но не се жалват, а го преборват.

 

                                                            Мариус Куркински

 

Продължителност 100 мин.

Превод   Любов Костова

Превод на песните Десислава Софранова

Постановка  и режисура Уест Хайлър (САЩ), Петър Кауков

 

Участват: Камен Асенов, Венцислава Асенова, Цветелин Павлов, Лилия Гелева, Гьорги Георгиев - Антика, Павлета Семова, Мила Люцканова, Мариета Петрова

Със специалното участие на Рафи Бохосян и с участието на Ангел Николов – пиано.

 

Мюзикъл за възрастни, който представя всички чувствителни теми на нашето време по неочакван начин. Расизъм, ксенофобия, гей-общество, порно-индустрия - всичко е подложено на добронамерена шега и води към признаване и преодоляване на предразсъдъците, осъзнаване на различията и приемане на разнообразието.

 

Весела притча за съзряването и остра сатира за проблемите на младите, възпитавани като деца от родителите си и от телевизионни програми и за това, как вече като възрастни трябва да поемат лична отговорност за живота си.

 

Спектакълът не се препоръчва за лица под 16 години!

Антракт 15 мин.

Продължителност 120 мин.

Превод Емилия Стайчева

Режисьор Бина Харалампиева

Сценография Чавдар Гюзелев

Костюми Мариета Ценова

Музика Асен Аврамов

 

Участват: Герасим Георгиев-Геро, Василена Атанасова, Весела Бабинова, Петър Калчев, Бойко Кръстанов, Владимир Димитров, Владимир Зомбори, Стоян Младенов, Евгени Будинов, Атанас Чопов, Вежен Велчовски, Симеон Бончев

 

 

Пиесата на Дюренмат показва гибелта на Западната Римска империя. Последният император, Ромул Велики, очаква спокойно разрушаването на своето отечество. Въпреки опитите на министри и придворни да  го убедят  да предприеме решителни мерки срещу нарастващата опасност в лицето на прииждащите варвари, Ромул предпочита да остане в своята крепост и да се занимава с делнични неща.

 

Ромул Велики е една смешно-тъжна история, в която май че  става дума за политика...

 

                                                            Бина Харалампиева

 

Продължителност 120 мин.

 

Превод Искра Ангелова

Режисьор Владимир Люцканов

Сценография Марина Янева

 

Участват: Меглена Караламбова,  Николай Желев,  Катерина Стоянова, Елена Иванова

 

Когато 21-годишният Лео почуква на вратата на 91-годишната си баба,  започва необичайното съжителство на двама души извън реалното време – вечната Вера Джоузеф с нейния марксистки мироглед и малко закъснялото хипи Лео. Той е претърпял травма, пресичайки страната с колело – 4000 мили (6400 километра) и дузина щати. За това са нужни много смелост, подготовка и търпение. Защото приключението е дълго и изпълнено с рискове и неочаквани изненади... След много перипетии Вера и Лео успяват да установят контакт. И да открият тънката  граница между това да пораснеш и да остарееш.

 

Пиеса, изпълнена с човечност, честност и изгарящи емоции, разнищени с остроумие и наблюдателност. Всъщност, една обикновена история за любов, загуба и самота, поднесена с искреност, която грабва душата.

                                                            What's On Stage

 

Пиесата  печели награда Оуби за 2012 и е обявена за пиеса на същата година от списание Time.

 

Продължителност 120 мин.

Превод  Стайко Мурджев

Режисьор Малин Кръстев

Сценография и костюми  Елица Георгиева

 

Участват:  Станка Калчева, Силвия Лулчева, Светослав Добрев, Рая Пеева, Петър Дочев и Севар Иванов.

 

 

Това е драматичната история на кабаретна певица,  чиято кариера и личен живот са разрушени от въздействието на алкохола. След опит за лечение на своя проблем тя се завръща обратно в Ню Йорк, решена да започне нов живот. Приятелите й се опитват да бъдат близо до нея, но и те самите са ангажирани със собствените си мисли и дела. Дали всеки от персонажите ще успее да излезе от капана на собствените си пороци и ще промени себе си или те ще се превърнат в един безкраен порок...

 

Пиесата е  играна на сцената на Младежкия театър два пъти с огромен успех под заглавието Джин и медени питки – през 1976 с режисьор Банко Банков и през 2000 с режисьор Николай Бинев

 

Всички навремето сме били красиви коледни къщички от джинджифилови курабийки, сега сме останали само като трохи на прозореца.

                                                            Нийл Саймън

 

Продължителност 110 мин.

РЕДКИ ТЪПАНАРИ

Криминална комедия от Теди Москов

 30.08 | 18:30

ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР РУСЕ

 01.09 | 18:30

МАЛЪК ГРАДСКИ ТЕАТЪР ЗАД КАНАЛА

 31.08 | 18;30

ПРОДУЦЕНТСКА КЪЩА АЖУР ПИКО

 03.09 | 18:30

МЛАДЕЖКИ ТЕАТЪР НИКОЛАЙ БИНЕВ

Програма РЕ

Превод  Здравко Митков

Режисьор Стайко Мурджев

Сценография и костюми Елица Георгиева

Авторска музика Петър Дундаков

 

Участват: Малин Кръстев, Севар Иванов, Станка Калчева, Светослав Добрев, Гергана Христова, Ния Кръстева, Петър Дочев, Ярослава Павлова, Александър Хаджиангелов, Николай Луканов, Юлиян Петров

 

 

Представена за пръв път преди повече от 40 години, пиесата завладява публиката и става част от модерната  театрална класика. Историята е основана на истински случай.  Шафър   изгражда смразяваща картина на  начина, по който губим способността си да изпитваме възхищение и преклонение  и постепенно преставаме да  усещаме болка. Рядко се среща драматургична  творба, която така сурово да разкрива духовния и психически упадък на съвременния човек.

 

Еквус е терапевтичен текст, текст-острие, мистична наука за метаморфозите на светлината, за преобразуването на боговете в демони, за израждането на любовта в ексцесия, за шепота на бесовете под нежната песен на красотата... Безмилостно осветяващ огромното мрачно поле на подсъзнанието, спектакълът разкрива скритите дълбоко в човешката душа тайни, противопоставящи се на общоприетите обществени норми.

 

                                                            Стайко Мурджев

 

Еквус е носител на награда Аскеер 2017 за най-добро представление.

 

Продължителност 90 мин.

ЕКВУС

от Питър Шафър

 04.09 | 18:30

НАРОДЕН ТЕАТЪР ИВАН ВАЗОВ

БОГЪТ НА КАСАПНИЦАТА

от Ясмина Реза

Превод Снежина Русинова–Здравкова

Режисьор Антон Угринов

Художник Никола Тороманов

Композитор Калин Николов

 

Участват:  Александра Василева, Владимир Карамазов, Радена Вълканова, Юлиан Вергов

 

 

Пиесите на Ясмина Реза са преведени на над 30 езика, играят се на най-престижните театрални сцени по света. Още първата й творба  Разговори след едно погребение  печели наградата Молиер, световна известност й донася Арт, следват Човекът на случая, Живот х 3, Испанска пиеса,  по която за първи път е сниман филм. Богът на касапницата е една от най-популярните творби на авторката, за която тя получава  престижните награди Лоурънс Оливие и Тони. През 2010 Ясмина Реза е избрана за член на Френската академия.

 

Ние се носим по течението сами в Космоса, причинявайки си чудовищно насилие един на друг без смут и болка. Обитаваме този свят със самочувствието, че с възрастта сме овладели изкуството да живеем с останалите, а всъщност разрушаваме методично човека до себе си.
Превърнали сме общуването и думите в димна завеса, зад която крием истинските си намерения, и всичко това сме го опаковали във формата на модерната тези дни политкоректност. Днес малко по малко това явление се превръща в диктатура на мисленето и изразяването.

 

                                                            Антон Угринов

Продължителност 100 мин.

 

 05.09 | 18:30

САТИРИЧЕН ТЕАТЪР АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ

ИМЕТО

от Матийо Делапорт и Александър дьо Ла Пателиер

Превод Михаил Билалов и Снежина Русинова–Здравкова

Постановка Здравко Митков

Сценография Петър Митев

 

Участват: Михаил Билалов, Николай Урумов, Ана Вълчанова, Богдан Казанджиев, Ирина Първанова

 

Името донася  голяма известност на двамата автори Делапорт и Ла Пателиер. Спектакълът е високо оценен от публика и от критика -  през 2010  достига истински  театрален триумф с 250 представления в Париж, а година по-късно получава 6 номинации за наградите Молиер. През 2012 по пиесата е създаден филм със същото заглавие, който е носител на две награди Цезар, най-голямото френско филмово отличие.

 

Радвам се, че успяхме бързо да реализираме спектакъла. Това е среща с високите традиции на френския хумор. Той успява да забавлява, без да слиза до нивата на ниския вкус. Французите имат патент за това. Напомни ми за най-добрите попадения на Ясмина Реза...

                                                            Здравко Митков

 

Икар 2017 за най-добър спектакъл

 

Продължителност 100 мин.

 

 

ФОНДАЦИЯ АПОЛОНИЯ

Площад Славейков 11

София 1000

(+359)  2 980 78 33

fest@apollonia.bg