free web templates

6 септември, 19 ч.
-----------
Концерт
-----------
Александрина Пендачанска
сопран
Людмил Ангелов
пиано

Сега е време да допуснем светлината напълно да разтвори душите ни.
Александрина Пендачанска
19.04.20

Музикалните критици по света не пестят суперлативите за нейните изпълнения, а почитателите ѝ са по цялото земно кълбо. През 2019 Александрина Пендачанска отбеляза 30 години на сцената, има в репертоара си над 70 роли и световно признание.
Всяко нейно появяване на българска сцена се превръща в изключително събитие. За пръв път участва на Аполония през 1989. Пее заедно с майка си, незабравимата Валери Попова, в църквата Св.св. Кирил и Методий. Второто ѝ участие е през 1999 с концерт в амфитеатъра с Плевенската филхармония и диригент Георги Нотев , а третото й участие е през 2012, когато открива фестивала заедно с Людмил Ангелов и получава наградата на Фондация Аполония, статуетката Аполон Токсофорос.

Има три номинации за наградата Грами – за участия в записите на Агрипина и Милосърдието на Тит под диригентството на Рене Якобс . Работи в различни оперни театри, най-вече в Италия и Съединените щати .

За българската публика и особено за публиката на Аполония Людмил Ангелов е между най-обичаните музиканти, един от българските таланти, които ни карат да изпитваме национална гордост. Изпълненията му се излъчват по телевизионни и радио канали в много страни по света. Той е основател и артистичен директор на Международния музикален фестивал в Толедо и член-кореспондент на Кралската академия на изкуствата на Испания. Основател е и на Фондация Пиано Екстраваганца, която става организатор на едноименния международен музикален фестивал в София.

Има множество престижни отличия, сред които е и Голямата награда в най- значимия клавирен конкурс в света Пиано мастърс, провеждан в Монте Карло. През 1999 Людмил Ангелов става първият носител на наградата Аполон Токсофорос, която Фондация Аполония ежегодно присъжда за изключителен принос към българската култура и представянето ѝ зад граница


Mobirise