ЛИТЕРАТУРА

ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ

27 август - 04 септември

Созопол

 27.08 | 20:00

ФОНД РАЗВИТИЕ

ИНА ВЪЛЧАНОВА

ОСТРОВ КРАХ

 

Две жени разказват  история,  като всяка от тях знае само своята част от нея и отделните парчета трябва да се наместват като пъзел. Говори се за персоналните вселени, в които живеем  - как се различават една от друга и как си приличат.Това е третият роман на авторката след Потъването на Созопол и Записките на свинята.

 

Остров Крах  е носител на Европейската награда за литература от България за 2017. Наградите се присъждат всяка година на изгряващи автори от 12 предварително определени държави. В инициативата участват общо 36 страни, предишните български носители на наградата бяха Милен Русков за  Възвишение през 2014 и Калин Терзийски за сборника Има ли кой да ви обича през 2011.

 28.08 | 18:00

ИК КОЛИБРИ

ПЕТЪР КРУМОВ

КАТАФАЛКА,

ДВА НОСОРОГА

 

Мрачен и ироничен разказ за онзи сюблимен момент, когато в добре подредения ни живот изникват въпросите: Прокудени ли сме от света, който сами сме устроили за себе си? Съществува ли изход от непрогледната нощ, в която сме заклещени, или сме обречени да бродим из сумрачния бутафорен рай?

 

Петър Кумов следва културология в СУ Св. Климент Охридски, а след това завършва кинорежисура в НАТФИЗ Кръстьо Сарафов. Катафалка, два носорога е неговият дебютен роман.

ИК КОЛИБРИ

ВЛАДИМИР

ПОЛЕГАНОВ

ДРУГИЯТ СЪН

 

Другият сън  е истинско фантастично приключение, чиято крайна цел е връщането към познатата ни реалност. Какво се случва, когато поверим паметта и желанието си на технологиите – ще можем ли да продължим да живеем в познатия ни свят, или ще открием нов. Това е  история за времето, в което бъдещето неусетно е станало част от ежедневието.

Владимир Полеганов е  автор на сборника разкази Деконструкцията на Томас С.Разказът  му Птиците е включен в антологията Best European Fiction 2016 на издателство Dalkey Archive Press.Негови творби са публикувани в списанията  Следва, Море, Страница и Granta България, както и в Литературен вестник и Drunken Boat.

 28.08 | 20:00

ИК КОЛИБРИ

МАРИЯ КАСИМОВА

БЛИЗКИ СРЕЩИ СЪС СМЕСЕНИ ЧУВСТВА

 

Мария Касимова  смята, че няма по-силно оръжие от истината. Не се бои да заяви мнение, рискувайки психологическия си комфорт. Вярва, че любовта е единственото нещо, заради което си струва всичко – и сълзите, и самотните нощи, и глупавите признания.

Близки срещи със смесени чувства е първата й книга – емоционален сбор от очерци и есета, напомнящи детска къщичка от кашони, стари мебели и въображение.

 

Това са истории за онези тихи, невидими хора и преживявания, които превръщат живота ни в събитие.

                               Георги Тошев

 29.08 | 18:00

ФАБРИКА ЗА КНИГИ

ДЕСИ НИКО

АЛИСА И ПЕТЪК ВЕЧЕР

 

С дебютната си книга Деси Нико спечели статуетката Пегас. Алиса и петък вечер е роман за търсенето на младите хора, за изборите, пред които се изправят тук и сега. Главната героиня може да се определи като една софийска Алиса, която се скита из всякакви светове - в главата си и извън нея. Страната на табелките. Световете на любовта. Наркотиците. Страха, щастието и лудостта.

 

 

 

ЛИБРА СКОРП

ГОРАН АТАНАСОВ

ЩЕ СЕ ВЪРНА В СЕДЕМ

 

Разкази & Пътеписи

Сборникът съдържа 35 творби - 20 разказа и 15 пътеписа за България. Това са истински истории – преживени, видени, изпитани, чути. Случки с реални хора и действителни места. Ще се върна в седем се роди през годините и почти всички истории в нея бяха публикувани в личния блог на автора, където той получаваше коментари и съобщения с призив да съберe историите в книга.

 

 

 

 

 

КЛУБ 8

ГЕОРГИ КАРАМАНЕВ

И ДОДЕТО СЕ  РАЖДАТ ЛЪЧИТЕ

 

Това вероятно е първият роман, разказващ историята на известен български фотограф. На границата между биографичното и художественото той представя съдбата на Йордан Йорданов-Юри (1940-2009 г.). Роман за търпението и познанието, толкова нужни на всички ни, докато се случва важното в живота. И додето се раждат лъчите...

 

 

 

 

 

 

 

 

 29.08 | 20:00

ИЗДАТЕЛСТВО ФАКЕЛ

НЕДА АНТОНОВА

ЛЮБОВТА И СМЪРТТА НА ПЪРВИЯ СЛЕД БОГА

 

Неда Антонова е автор на исторически романи, новели и пиеси.  Част от творчеството й е преведено на руски, френски, полски и чешки език. Тя е единствената жена, носителка на наградата Златен меч. Първият след Бога е  разказ за българския Апостол, изправил се съвършено сам срещу интересите на две империи - османската поробителка и бъдещата руска освободителка.

 

Вече 144 години историците ни не дават отговор на следните питания, които и до днес висят със страшна сила над България. Защо Дякона е осъден на смърт за убийство по показанията на един-единствен свидетел, без да са потърсени други? Защо още в началото на процеса великият везир е поискал Левски да бъде непременно обесен?

Защо граф Игнатиев е толкова доволен от присъдата, че бърза да докладва на Петербург за „щастливия изход от Софийската афера"?

Васил Левски не е убиец!

Това не само твърди, но и доказва писателката Неда Антонова.

 

         Румен Леонидов

 30.08 | 20:00

ИЗД.  ИЗТОК - ЗАПАД

АЛЕКСАНДЪР СЕКУЛОВ

МОРЕ НА ЖИВИТЕ

 

Александър Секулов е автор на поетични и есеистични книги. Написал  е  и романите Гравьор на сънища, Господ слиза в Атина, Островът , Скитникът и синовете.  Пиесата му  Няма ток за елетрическия стол печели наградата Аскеер за драматургия през 2014(?).

 

Много пъти е гост на Аполония. Заедно с художника Атанас Хранос са автори на пътуващата изложба на Културния институт към Министерство на външните работи Плаващият град и мъжете от черен пипер, чиято премиера е в Созопол през 2008.

 

...Държа последната стихосбирка на Александър Секулов и си мисля. Мисля си за Поезията. За това, че тя е отказ от Смъртта, за това, че тя е апотеоз на Живота. Мисля си и за старите, мъдри, големи римски поети, които превръщаха Времето в Събеседник, Жената – в Битие, а Битието –  обратно във Време…

 

 

                               Недялко Славов

 31.08 | 18:00

ИЗДАТЕЛСТВО СИЕЛА

МОМЧИЛ НИКОЛОВ

ПОСЛЕДНАТА ТЕРИТОРИЯ

 

Пет години след трилогията Кръглата риба, Момчил Николов се завръща с нов роман, изграден върху амбициозни и нестандартни идеи. Историята е вдъхновена от проучванията на Карл Юнг, започва в Ню Йорк, развива се в Барселона, а основната тема са сънищата, тънките граници между реалното и свръхреалното, къде приключва и започва действителността. Авторът майсторски създава различни светове  - реален и фикция - когато си изградил реалността толкова убедително, не е сложно да накараш читателя да повярва безусловно и на фантазията.

 

Последната територия бе обявен за роман на годината в конкурса на Фонд 13 века България.

 

...Вярвам в човешкия ум. Вярвам в познанието. В любопитството. В усъвършенстването. В смисъла на пътя, който всеки трябва да измине, преди да склопи очи. Вярвам, че човек в крайна сметка получава това, което заслужава.

 

         Момчил Николов

  31.08 | 20:00

ИЗДАТЕЛСТВО СИЕЛА

Премиера

ЗАХАРИ КАРАБАШЛИЕВ

ХАВРА

 

Захари Карабашлиев пише проза и драматургия, автор е на романа 18% сиво – бестселър с 25 преиздания в България и преводи в Съединените щати, Франция, Полша, Словакия, Хърватия, Сърбия и др. – класиран сред стоте най-любими книги на българските читатели в кампанията на BBC Голямото четене. Карабашлиев е носител на наградите Роман на годината на Фондация ВИК, Хеликон, Аскеер и др. Негови разкази и пиеси са публикувани в книгите Кратка история на самолета, Симетрия, Откат и други сборници и списания, превеждани са на много езици. Включен е в престижната американска антология Най-добрата европейска проза 2018.

 

 01.09 | 20:00

ТЕАТЪР НА МАСА

Премиера

КЕВАН

Автор и режисьор Малин Кръстев

 

Участват:  Владимир Пенев, Юлиан Вергов, Захари Бахаров, Силвия Лулчева, Станка Калчева, Каталин Старейшинска

 

Кеван - така евреите са наричали планетата Сатурн – Книга на пророка Амоса (5:26) Сатурн се определя, като звезда на вашият бог. В средновековната астрология Кеван(Сатурн), се смята за седалище на Дявола!

 

Кой определя посоката, в която лети духът? По чия воля е първият  дъх? Кой праща речта, която говорим? Кой бог управлява ухото? Слушането на слуха, мисленето на ума, говора на устата... Неизразимото със слово, чрез което се изразява словото... Немислимото с ума, чрез който умът става мислим.

 

                   Кеван

 02.09 | 18:00

ИЗДАТЕЛСТВО ДА

БОЖАНА АПОСТОЛОВА

ЗА ТЕБ

 

Eдна книга за теб, който сме всички ние, но отдавна сме забравили това, книга отвъд предела, която връща значението на най-високото изкуство - познанието да се обичаме и да си казваме това непрекъснато, с разбирането, че смъртта наистина всеки миг може да превърне във вечна всяка наша раздяла, дори когато тя е за десет минути.

 

Йордан Вълчев

 

Книга за смъртта, която е около нас и в нас.

 

Силвия Чолева

 02.09 | 20:00

ИК ЖАНЕТ 45

МИЛЕН РУСКОВ

ЧАМКОРИЯ

 

През 20-те години на миналия век в България се борят две големи военнополитически групировки: Военният съюз, Демократическият сговор и ВМРО, от една страна, и Единният фронт, от друга. Героят на романа не принадлежи към никоя от тях, което му позволява да ги види сравнително безпристрастно. Същевременно той се бори с живота като обикновен човек и разказът му за градския бит възкресява  атмосферата на онова време. Той би могъл да продължи да живее така, но характерът му го повежда в друга посока.

 

Чамкория е четвъртият роман на Милен Русков след Джобна енциклопедия на мистериите (2004), Захвърлен в природата (2008) и Възвишение (2011). Носител е на повечето големи български литературни награди, както и на Европейската награда за литература  (2014) за романа Възвишение.

 03.09 | 18:00

ИК ЖАНЕТ 45

ПЕТЪР ЧУХОВ

АДDICTED

 

Най-новата книга с поезия на Петър Чухов – поет, писател, музикант, участник в пърформанси, фестивали и четения на различни места в България и в чужбина – Словакия, Македония, Япония, Хърватия, САЩ, Литва,Русия.

Преведен на 16 езика,  автор на музика и текстове, свирил в много рок групи.

Носител на  Славейковата награда за поезия 2016.

 

АДDICTED

 

Моят ад е моята крепост.

Бавно се разхождам из кръговете му,докато получа световъртеж.

Тогава спирам някъде

в шестия кръг,

до някой отворен гроб

и започвам игра на думи

или игра на дами,

защото думите

са моите дами.

 03.09  | 20:00

ИК ЖАНЕТ 45

ОЛЯ СТОЯНОВА

ВИСОКА ОБЛАЧНОСТ

 

Оля Стоянова   е автор на четири поетични книги, на сборника с драматургия Малки ритуали за сбогуване, на романа Лични географии, на сборника с разкази Какво сънуват вълците  и на Пътеводител на дивите места. Обича истинските истории, старите географски карти и дивите места.

 

Висока облачност събира разкази, писани през последните шест години, които ни разхождат от  пазара в София до центъра на Тирана, през крайните квартали и пекарните за арабски сладкиши до високите планини, където облаците си почиват. В тези истории група алпинисти гледат облаците, докато почистват прозорците на високите сгради; един мъж чете знаците в големия град като лични послания; безработен философ наблюдава как кротко назряват революциите.

Носител на наградата Аскеер 2014 за съвременна драматургия.

 04.09 | 18:00

ИК ХЕРМЕС

 04.09  | 20:00

ИК ХЕРМЕС

НЕДЯЛКО СЛАВОВ

КАМБАНАТА

 

В последните няколко години Недялко Славов не спира да впечатлява с романите си. Под перото му излязоха Портрет на поета като млад, 432 херца, както и второ издание на  романа Фаустино.

Камбаната  се отличава от повечето книги, издавани днес. Възраждат се ценности, които модерният човек често смята за отживелица. В основата на романа е съпротивата срещу фалшивата хармония на днешното ни битие, бойният вик, който раздира въздуха и търси малко място в сърцата на хората.

 

АЛЕКСАНДЪР ЧОБАНОВ

НЕОТМИНАЛО

 

Един от най-интересните съвременни млади автори, Александър Чобанов има издадени  пет книги, носител е на големи литературни награди и е успешен сценарист. През 2008  издава сборника с разкази Колекция 18, който печели голямата награда Южна пролет за дебют на годината. Следва Летен следобед, романът Хлапета  и сборникът с разкази Квантова градина, за който авторът е отличен с награда Светлоструй.

 

Неотминало разказва за любовта на хора в две епохи.  Какво е общото между тях, ще успеят ли да запазят истинските си чувства...

 

 

 05.09  | 18:00

НБУ

КОНКУРС НА НБУ 2017

ПИЕСИ ЗА СПРАВЕДЛИВОСТТА

 

 

Пиеси за справедливостта представя авторите, номинирани за участие в първата по рода си лаборатория за писане на пиеси в създадения през 2016 г. от Нов български университет конкурс за нова пиеса на тема справедливостта.

 

Премиерата на сборника с шестте пиеси, издание на НБУ, ще бъде представена от проф. Михаил Неделчев, член на журито. Ще четат самите автори, спечелили конкурса  Йанна Мирчева, Иван Димитров, Петя Башева и други.

 

От издателството на НБУ ще участват Веселин Методиев, Георги Дочев, Светла Христова.

 

 

 

 

 

 05.09  | 20:00

МИХАИЛ НЕДЕЛЧЕВ

ОТНОВО В ГРАДИНАТА НА ЛИТЕРАТУРНАТА ИСТОРИЯ

 

Юбилейна вечер на проф. Михаил Неделчев.

Представяне на книгите Геопоетики и Апологии.

 

 

 

 

 

 

 

ФОНДАЦИЯ АПОЛОНИЯ

Площад Славейков 11

София 1000

(+359)  2 980 78 33

fest@apollonia.bg