КИНО

ЧИТАЛИЩЕ ОТЕЦ ПАИСИЙ

28 август - 03 септември

Созопол

 28.08 | 23:00

Документален филм

ОТ ПРИЗНАТЕЛНИТЕ ПОТОМЦИ

Режисьор Стефан Командарев

Сценарист Димитър Стоянович

Оператор Веселин Христов

 

 

Героят на филма е необичайна фигура за нашето време. Георги Шопов, хорист в църковния хор на гробищната църква,  бивш доцент и преподавател по химия, се грижи за изоставените гробове на някои от най-великите българи в съвременната история. Независимо от сезоните,  търпеливо и с постоянство  той изгребва листа, клони, бръшляни от каменните или мраморни гробове и разкрива имената на покойниците. Издирва в архивите имена, изчегъртани от вандали. Мисията му отива още по-надалеч – установява  необходимите контакти, за да се възстановят паметните плочи на Адриана Будевска и Димитър Талев.

 

Няма ги признателните потомци. Останал е само той  Не очаква благодарност или отплата. Прави го от уважение към националните икони.

 

 29.08 | 23:00

Игрален филм

ВРАГОВЕ

Режисьор  и сценарист Светослав Овчаров

Оператор Рали Ралчев

Продуценти Светла Цоцоркова, Светослав Овчаров

Omega Films с подкрепата на НФЦ

В ролите - Асен Блатечки, Иван Бърнев, Валентин Ганев, Христо Ушев, Стефан Мавродиев, Леарт Докле, Димитър Овчаров

 

 

Светослав Овчаров разказва увлекателно и завладяващо, с умението на добър познавач на миналото и българската история. Най-новият му филм Врагове ще върне зрителите с век назад във времето на Балканската война, в една среща на български войници с техните турски противници. И големият въпрос не закъснява: могат ли противоречията между българите да се окажат по-силни от омразата към враговете?

 

Всичко беше трудно във Врагове –  споделя режисьорът. – Може би защото във филма се разказва за загубена битка. Или пък, може би, защото всички роли във филма са мъжки и няма една жена, та да облагороди отношенията. Трудно се снима филм, който би трябвало да струва три милиона, с три пъти по-малко пари... По време на снимките ни удари ураган, който отвя декора в морето. Валя ни дъжд, който щеше да ни удави…Нито един актьор не каза и дума, въпреки, че момчетата прекараха един месец потопени в ледената вода. Де да знам, може би у всички се беше събудил някакъв прастар инстинкт за оцеляване. Никой не се разболя, нямаше даже някоя банална настинка. Видях как хората, обеденени от желание за победа, могат да надминат себе си.  На война като на война!”  

 30.08 | 23:00

Игрален филм

АСАНСЬОР ЗА ПАЦИЕНТИ

Режисьор и сценарист Иглика Трифонова

Оператор  Крум Родригес

Участват  Христо Гърбов, Светлана Янчева, Бойка Велчева, Ангелина Славова, Александър Бенев, Слава Дойчева, Мак Маринов, Йордан Биков, Тихомир Паунов

 

Младо момче, след втори опит за самоубийство, и жена, която скоро е разбрала, че е неизлечимо болна, се срещат в болничния асансьор. Какво може да се случи в тясното пространство и за краткото време, през което един асансьор слиза от осмия до първия етаж? Може би нищо… А може би безмерната обич на жената към сина ѝ ще докосне нещастното непознато момче и ще го върне към живот… А ако той пожелае да живее, може би тя ще добие сили да приеме мисълта за смъртта си… Може би.

 

 

 31.08 | 23:00

Игрален филм

ЛЕТОВНИЦИ

Сценаристи Ивайло Пенчев, Божан Петров, Весел Цанков

Режисьор Ивайло Пенчев

Оператор Христо Бакалов

Продуценти  Ивайло Пенчев, Стоян Стоянов

 

Участват: Станимир Гъмов, Георги Мамалев, Антон Радичев, Китодар Тодоров, Филип Аврамов, Милена Аврамова, Николай Урумов, Ивайло Драгиев, Пламена Гетова, Малин Кръстев, Анета Сотирова, Васил Банов, София Бобчева

 

В хотел край морето ваканцията събира група от случайни гости. Всички искат да преживеят едно щуро лято. Забавлявайки се с несгодите и капаните, които дебнат летовниците, зрителят със смях ще открие, че щастието се крие в отношенията с най-близките ни хора, а не е заровено в пясъка на морския плаж.

 

В този филм има различни видове смях, хората се смеят на различни неща, но това е търсен ефект, защото ние много се постарахме българският зрител да може да намери себе си в някого от героите. Да намери, ако не себе си, то поне свои близки, роднини, приятели. Всъщност това е една компилация от различни сюжетни линии. Най-важното е, че самите герои преживяват драматични за тях моменти, но пък за зрителите те са комични. Много ни се искаше - и мисля, че го постигнахме - всеки да може да погледне на себе си под друг ъгъл.

 

        Ивайло Пенчев

 01.09 | 23:00

КИНОlove - АПОЛОНИЯ

БЪЛГАРСКИ КЪСОМЕТРАЖНИ ФИЛМИ

Продуцент Студио NO BLINK

 

КИНОlove е една смела идея, която за втора поредна година ще зарадва зрителите в цялата страна. КИНОlove е лятното турне на NO BLINK - младото филмово студио, което работи за каузата късометражното кино у нас да достигне  по най-добрия начин до най- широката публика.

Филмите, които ще видим на Аполония са  създадени през 2016 и 2017 г.

 

Правила

реж. Ясен Генадиев

участват: Стефан Данаилов, Мария Статулова, Евелин Костова, Дарин Ангелов

 

На червено

реж. Тома Вашаров

участват: Цветан Даскалов, Пламена Гетова, Вълко Камарашев, Явор Борисов, Николай Върбанов, Жанет Йовчева, Борис Кашев, Георги Сираков

 

Крило на дракон

реж. Антония Милчева

участват: Цветомира Любомирова, Александър Смолянов

 

Легенда за първия кукер

Автор  Студио Змей

 

Една нощ с Борис Павлович

реж. Георги Светломиров

участват: Венцислав Занков, Ники Стоичков

 

Пастирът на стадото

реж. Филип Трифонов

ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ

Режисьор  и сценарист Адела Пеева

Оператори Димитър Скобелев, Пламен Гелинов, Светла Нейкова

Продуцент Адела Медиа

 

 

Адела Пеева е най-награждаваната българска кинодокументалистка. Сред най-известните й творби са: Излишните, който разказва за съдбата на българските турци по време на възродителния процес, Развод по албански, за лишените от права жени, омъжени за албанци по времето на комунистическия режим, и може би най-известният Чия е тази песен. Той проследява съществуването на една и съща песен във фолклора на всички балкански народи, като всеки има претенция, че е измислена от него. Филмът е сниман в продължение на четири години в седем държави и получава 18 награди на различни международни фестивали.

 

Да живее България е най-новият й филм. За него тя казва:  Той е за патриотизма и национализма и тънката разлика между тези две неща. Дали хората, които виждаме по улиците напоследък, са се появили изведнъж, или пък са продукт на механизми от този и миналите ни животи.

 03.09 | 23:00

Документален филм

НЕЙНАТА ИЗПОВЕД

Режисьор Иван Ничев

Сценаристи Татяна Гранитова, Юрий Дачев

Музика  Стефан Димитров, Пламен Велинов

 

Разказ за една българка, работничка в Гърция, която с всеотдайната си защита на чистачите става лидер на синдикатите в Атина. Дори след атентат срещу нея, при който тя едва оцелява, Костадинка Кунева не спира да се бори за правата на работниците и през 2014 е избрана от близо 200 000 гърци за техен представител в Европейския парламент.

 

Историята, която е предадена основно през погледа на главната героиня, провокира и вдъхновява с чисто човешките и универсални послания  -  волята за живот, победата над агресията и силата да отстояваш правото си, въпреки всичко.

 

 

ФОНДАЦИЯ АПОЛОНИЯ

Площад Славейков 11

София 1000

(+359)  2 980 78 33

fest@apollonia.bg