ДЖАЗ

КЛУБ АПОЛОНИЯ | СЦЕНА ОББ

27 август - 05 септември

Созопол

 27.08 | 23:00

Концерт

АНТОНИ ДОНЧЕВ ТРИО

Павел Терзийски  вокал, електроника

Росен Захариев  корнет, флюгелхорн, ударни

Антони Дончев  пиано

 

Най-новата формация, създадена от Антони Дончев. В нея участват музиканти, известни със своята художествена и артистична безкомпромисност, независимо от сцената, на която музицират и подготвеността на публиката. Това са артисти, създали собствен стил в импровизационната музика и джаза. Музиката, написана от Антони Дончев специално за формацията, притежава особена образност и жанрова свобода, премахва границите между импровизацията и класическата музика.

 

 

 

 28.08 | 23:00

Концерт

ДЖАЗАНИЦА

Владко Кърпаров  саксофон

Димитър Льолев саксофон

Борис Таслев контрабас

Людмил Крумов китара

Борислав Петров  барабани

Гост - Антони Дончев пиано

Джазаница  събира някои от най-талантливите джаз музиканти от първото поколение след 1989. Тяхната цел  е да комбинират хармоничната структура и различието между джаз стиловете, вплитайки ритмичния  мелодичен оттенък на българските фолклорни традиции.

 

Те следват стъпките на гигантите на българската инструментална фолк и джаз музика –Иво Папазов, Милчо Левиев, Петър Ралчев, Теодосий Спасов,  които с изпълненията си през годините  са доказали, че българският джаз и фолклор могат  успешно да си съжителстват.

 29.08 | 23:00

Концерт

MYXTET

Михаил Йосифов   тромпет

Васил Спасов  пиано

Александър Логозаров  китара

Борис Таслев  бас

Атанас Попов   барабани

MYXTET е името на най-новия проект на тромпетиста, композитор и аранжор Мишо Йосифов.

MYXTET е представата на Мишо Йосифов за джаза.

MYXTET е широкото поле за импровизации, в което всеки музикант има своето място. И всеки си е на мястото.

MYXTET е езикът, на който Мишо Йосифов и музикантите, с които с радост работи, се разбират най-добре – свободно, леко, пълноценно.

 

 30.08 | 23:00

Концерт

JP3

Живко Петров  пиано

Веселин Веселинов - Еко   контрабас

Димитър Семов  ударни

JP3 се състои от трима уникални професионалисти, които  са в центъра на днешната поп и джаз музика в България.  Идеята за създаването на състава се заражда  на Аполония, след солов концерт на Живко Петров.

 

Формацията има съвместни изяви със Сара Брайтман, Дзукеро, Омар Фарук, Васко Василев, Белослава, Мария Илиева, Любо Киров и много други.

 

 31.08 | 23:00

Концерт Премиера

JAZZ SURPRISE II

Живко Петров  пиано

Ангел Заберски  пиано

Борис Таслев  контрабас

Димитър Семов  ударни

Преди 15 години, по време на пролетната Аполония, за пръв път двамата пианисти Живко Петров и Ангел Заберски създават импровизации, в основата на които стоят класически  композитори  - Бах, Моцарт, Григ, Рахманинов, Гершуин.

Проекта нарекохме Jazz Surprise, защото сюрпризирахме феновете с наши джаз версии на класически произведения, като правехме много импровизации. Получи се много добър концерт, който продължава да ни забавлява и днес -  разказва Живко Петров

 

Този концерт  е уникално пътуване с класика и джаз, без приоритет на нито един от стиловете. Един спектакъл, който не е дуел между двамата големи музиканти, а среща на баланса и хармонията, която отново показва, че музиката не признава условности и граници.

 

Очакваме Jazz Surprise IIIl !

 01.09 | 23:00

Концерт

THE GOLDEN PROJECT

Тони Златанов  пиано, вокал

Мартин Ташев  тромпет

Димитър Льолев  саксофон

Емил Пехливанов  барабани

Евден Димитров  контрабас

Джаз формацията The Golden project стартира като трио, но за кратко време става квинтет. Музиката им е изключително интересно съчетание между поп, джас и соул.  Те са професионалисти, които знаят, могат и показват на сцената стил, изпълнителски опит и енергия, с които печелят уважението на своите почитатели.

Имат издадени два диска:  Seven Sence (2014) и  Rolling Notes(2016).

 02.09 | 23:00

Концерт Премиера

Александър Владигеров  тромпет & флюгелхорн

Константин Владигеров  пиано , кларинет , композиции

Димитър Карамитев  кавал

Димитър Карамфилов  контрабас

Стоян Янкулов  ударни (Носител на наградата Аполон Токсофорос 2010)

Александър и Константин Владигерови живеят в австрийската столица, но за творчестото им няма граници. Внуците на големия български композитор Панчо Владигеров са в постоянна връзка с България и независимо от ангажименти си, често се връщат за концерти в София и  в други градове в страната.

 

Техните композиции носят безспорния им почерк – вдъхновено музикално общуване между суинг, джаз, балкански звуци и модерно звучене.На концерта  в Созопол те представят своя последен проект  The Rag Waltz Time (2017).  Албумът съдържа седем оригинални композиции. Осмата включена композиция  е на дядо им  - Господско хоро, която е поднесена в нов аранжимент, в който братята са оставили собствения си стил в неравноделен размер.

 03.09 | 23:00

Концерт

ХРИСТО ЙОЦОВ КВАРТЕТ

JAZZ CATS PROJECT

Арнау Гарофе (Испания) саксофон

Димитър Карамфилов  бас

Любомир Цанев  пиано

Христо Йоцов  барабани

Христо Йоцов представя най-новия си проект, създаден през есента на 2016. През годините, във всичките си проекти той представя млади и талантливи музиканти. Сега Христо Йоцов е поканил Арнау Гарофе, млад саксофонист от Испания, пианиста Любомир Цанев,  и басиста Димитър Карамфилов. Групата свири активно  в клубове и на фестивали.

 

Предстои запис на албум. Парчетата са нови, специално  композирани за Jazz Cats – 100% джаз, с много енергия. суинг и импровизации!

 04.09 | 23:00

Концерт

ЛИЛИЯ ИЛИЕВА И МИНИМУМ КВАРТЕТ

Лилия Илиева вокал

Александър Логозаров китара

Димитър Льолев саксофон

Борис Таслев контрабас

Борислав Петров  - ударни

Лилия Илиева и невероятните музиканти от Минимум квартет черпят  вдъхновение от  американските джаз композиции от началото на 20. век. Четирима от членовете на групата са завършили една и съща джаз консерватория в Холандия - Принс Клаус. Те следват вокалната традиция на Елла Фицжералд, Сара Воън, Били Холидей, Франк Синатра, Кармен МакРей и на инструменталисти  като Майлс Дейвис,Джон Колтрейн и др.  Гласът и песенната интерпретация на Лилия Илиева са доказателство, че един артист може да усвои езика на джаз музиката, независимо от своя произход и култура, стига да вложи любов, желание и упорит труд.

 05.09 | 23:00

Концерт

НОЩ СЛЕД ТЕЖЪК ДЕН

100 минути с Искра Ангелова и нейните гости, с бийт музиката на 60-те години

Вяра Панталеева вокал

Петко Славов вокал, китара

Владо Михайлов вокал, китара

Мишо Шишков пиано, композитор

Радо Казасов  барабани

В концерта участват музикантите от предаването Нощни птици на Българската национална телевизия. Изключително талантливи, те търсят своя характерен звук и са част от всяко предаване. Идеята на Фондация Аполония е да представи  широкия спектър на техните музикални и интерпретаторски възможности. Изненада ще бъде и  участието на  любими музиканти и артисти, които ще видим и чуем в последната вечер на фестивала!

ФОНДАЦИЯ АПОЛОНИЯ

Площад Славейков 11

София 1000

(+359)  2 980 78 33

fest@apollonia.bg