ИЗЛОЖБИ

ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ

26 август - 05 септември

Созопол

120 ГОДИНИ НАЦИОНАЛНА ХУДОЖЕСТВЕНА АКАДЕМИЯ

 

През 1864  Николай Павлович предлага да се създаде българско рисувално училище по подобие на съществуващите тогава академии в Западна Европа. Две години по-късно в София е открито Държавно рисувално училище. Андрей Николов, Цено Тодоров, Александър Божинов, Димитър Даскалов са сред първите 48 приети в него, а между първите преподаватели са Иван Мърквичка, Антон Митов, Борис Шатц. През 1900  рисувалното училище получава Златен медал на Парижкото изложение по художествено образование, по-късно Златен медал на изложението в Сен Луи (1904) и Гран При на изложението в Лиеж (1905).

 

Днес някогашното рисувално училище се нарича Национална художествена академия, която продължава да бъде най-авторитетната българска институция за подготовка на професионални художници в областта на изящните и приложни изкуства, дизайна, консервацията и реставрацията и историята и теорията на изкуството.

 

Аполония отбелязва  юбилейната годишнина на Национална художествена академия.

 

ЛЮБОМИР КАРАЛЕЕВ

 

След завършването на Националната художествена академия работи в областта на стенописта, живописта и рисунката. Има много самостоятелни изложби и участия в представителни и общи изложби в страната и чужбина. Носител е награда за рисунка от Art Dialogue Association, Франция, и награда за рисунка от първото национално Биенале за рисунка във Велико Търново.

Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия и частни колекции в България и чужбина.

Професор по рисуване в Националната художествена академия.

КИРИЛ БОЖКОВ

 

Завършил е Националната художествена академия през 1991,  след което участва в редица общи и самостоятелни изложби. Доцент, доктор, водещ на aтелие 39, катедра Живопис в НХА.

Творбите му са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, Народното събрание на РБ и на много галерии и частни   колекции  в  Европа, Азия и Америка. Носител е на престижни национални и международни награди.

ЗДРАВКА ВАСИЛЕВА

 

Завършила е специалност Живопис в Националната художествена академия, скоро след това  вече е редовен асистент в академията,  където защитава  и докторска дисертация.  Доцент, ръководител на катедра Живопис от 2016. Изнася лекции, има публикации в сп. Лик, сп.  Изкуство и критика, в-к Култура и други.

Има самостоятелни изяви,  участник и куратор е и в редица общи изложби в България, Словакия, Черна гора, Италия, Швейцария, Турция. Носител на престижни международни награди, като Награда за живопис на Шминке, има Диплом от Национална изложба на Министерството на Културата.

ЕМАНУЕЛА КОВАЧ

 

Завършила е Графика в Националната художествена академия, където от 2005 година е  преподавател в същата специалност, а по-късно редовен докторант. Има самостоятелни изложби и участва в общи колекции и графични форуми в много европейски страни като  Международно триенале на графиката в Швейцария,  Изложба графика в Арт институт в  Чикаго, САЩ, Изложба българска графика и скулптура във Франция и други.

Носител е на български и чуждестранни награди между които награда за съвременно българско изкуство на М-тел, награда за графика на Алианц, България,  награда от МБГ, Варна,  както и награда за технически постижения от Международно графично биенале в Беларус.

АЛЕКСАНДЪР

СЕРТЕВ

 

Работи в областта на плаката, приложната и изящната графика, оформлението на книги и приложната и художествената фотография.  Участва в над 20 международни изложби и биеналета във  Варшава, Мюнхен, Оснабрук, Бърно, Листауел, Лахти, Холивуд, Москва, Токио,  в над 30 общи експозиции на български художници в страната и чужбина. Прави и самостоятелни художествени и фотографски изложби. Носител е на редица престижни награди. Плакатите му са изработени с графични техники, новаторски за онези години.

Той е авторът на уникалния плакат с мидичките на Аполония.

 

 

ЗДРАВКО МАВРОДИЕВ

IN MEMORIAM

 

Работи в областта на художествено-декоративната тъкан и на живописта.  Неговият талант и висок естетически критерий, са в основата на неочакваните му  и запомнящи се пластични търсения. Творби на Здравко Мавродиев участват в национални общи изложби, както и в представяния на българското изкуство в чужбина. Има организирани самостоятелни изложби в София, Париж, Берлин, Будапеща. От 1991 до 2003 е директор на Националната галерия за приложно изкуство. Произведенията му са притежание на частни колекции във Франция, Германия, Аржентина, Бразилия, Венецуела.

 

Здравко Мавродиев е един от основателите на Празниците на изкуствата. Той е човекът, приятелят, който в онези далечни години даде на фестивала името Аполония.

 

 

ПАВЕЛ КОЙЧЕВ

 

Павел Койчев е един от най-признатите български скулптори. Негови произведения са притежание на Националната галерия (София), на Софийската градска галерия, на галерии в страната и колекции в Австрия, Дания, САЩ, Белгия и др.

 

Павел Койчев е автор на проектите Торният бръмбар край НДК в София, Стадото , Обиталище на пл. „Княз Ал. Батенберг“ в София и пред църквата Notre Dame de la Chapelle в Брюксел, Къщите, лятото, морето, Скулптури от оникс, Високомерна разходка, Водна паша, Градежът - край село Осиковица,  за който авторът казва:

 

В проекта има аналогия с всички нас, които сме под масата, всички, които искаме да се скрием в свой собствен свят и да го създадем – както правят децата

 

 

ФОНДАЦИЯ АПОЛОНИЯ

Площад Славейков 11

София 1000

(+359)  2 980 78 33

fest@apollonia.bg