ИСТОРИЯ

Празници на изкуствата Аполония

Основани през 1984 година

Празници на изкуствата Аполония

 

През 1984 г. в Созопол се провеждат първите Празници на изкуствата Аполония.  Целта на това уникално явление в съвременната ни култура е да покаже постиженията на българските творци - автори и изпълнители, да съхрани традицията и да подкрепи новите идеи, експерименталните и нестандартни решения  в областта на всички изкуства. Фестивалът включва  театър, музика, литература, кино, балет, пластични изкуства, архитектура, детска програма.

 

През 1991 г. се създава Фондация Аполония която и досега е основен организатор на фестивала. За десет дни, на фестивалните сцени се представят над 70 културни събития, в които участват стотици изпълнители. Много от изпълняваните произведения са световни и национални премиери. През 2014 отбелязахме 30 години от основаването на Празниците на изкуствата. Всяка вечер залите  на фестивала са препълнени. Многобройната и многолика публика на Аполония не спира да търси и открива голямото изкуство.

 

Фондация Аполония е продуцент на голяма част от фестивалната програма във всички жанрове: в музиката -   големите концерти, посветени на Гена Димитрова, Никола Гюзелев, годишнините на Брамс, Моцарт, Верди,  концертът по случай 30 годишнината на Аполония  Българската душа в музиката, цикълът концерти Щурм на младите в джаза,  в театъра – спектаклите В очакване а Годо, Театрален дует, Антигона,Лив Щайн,  в литературата -  запазената марка на Аполония  Театър на маса с премиерни четения на пиеси, които току-що са написани или преведени и в тях участват едни от най-добрите български актьори. Нобеловата лауреатка Елфриде Йелинек беше представена на Аполония  преди творбите й да влязат в книжарниците, за пръв път в Созопол бяха прочетени пиесите Апокалипсисът идва в 6 вечерта от  Георги Господинов, Кожа и небе от Димитър Динев, Стела от Гьоте, Лудвиг В. от Томас Бернхард, Мероприятието от Брехт и много други.  Всяка година в програмата на Празниците на изкуствата се отделя място и за киното - игрално и документално.  Показани са филми с  безспорни художествени качества, много от тях премиери  - В търсене на Списаревски,  Аве, Потъването на Созопол, Урок, Златното сърце на София, Съдилището  и други.

 

Фондация Аполония осъществява  и големи международни проекти -  гостувания на Schauspiel Frankfurt и  Deutsches Theater с постановки на режисьора Димитър Гочев, петербургския театър Вера Комисаржевска с постановки на Александър Морфов.

Фестивалът е носител на престижни награди, грамоти и отличия. Избран е за Фестивал на годината 2007, носител на Националната награда Хр.Г.Данов,  отличен с Почетен знак Златен век на Министерството на културата.

 

ФОНДАЦИЯ АПОЛОНИЯ

Площад Славейков 11

София 1000

(+359)  2 980 78 33

fest@apollonia.bg