css templates

5 септември, 21 ч.
-----------
Българско кино
-----------
Сестра
-----------
Режисьор Светла Цоцоркова
Оператор Веселин Христов
Продукция България, Катар

Малък град в България, в наши дни. Самотна майка и двете й дъщери се борят за оцеляване. Малката сестра е отвеяна и често лъже, за да разнообрази живота си. Без да иска, попада в капана на собствените си лъжи и разрушава света на голямата. Докато се бори да възстанови доверието на семейството, малката сестра открива истината за майка си.

Сестра е разказ за самата мен.
Бях на 7 години, когато майка ме изпрати да купя хляб. По пътя срещнах други деца, с които изхарчихме парите за хляба, за да си купим захарен памук. Върнах се вкъщи с една торба кестени, които ми даде едно дете от квартала. Казах, че жената на хлебаря раждала и той затворил магазина, а аз съм купила  кестени, за да има какво да вечеряме. 

Отгледана съм от баба в странджанско село. Животът ни беше скучен, затворен между лозето, бостана и грижата за магарето. Как да не започнеш да си измисляш друг живот, щом ежедневието не ти предлага нищо? 

Сестра е обяснение в любов към хората, които живеят именно такъв – уж  незабележим живот. Струва ми се, че всички ние сме длъжници на истината за света, в който живеем. 
Светла Цоцоркова

Филмът е носител на голямата награда на фестивала Cinedays в Скопие и на  фестивала в Котбус, Германия, награден е от младежкото жури на ФИПРЕССИ на фестивала във Варшава, отличен е със специална грамота на фестивала в Сан Себастиан, носител е на награда за операторско майсторство на фестивала Златна роза.

24-тият международен филмов фестивал София филм фест присъди голямата награда София - град на киното за най-добър филм в международния конкурс.


Mobirise