ЛИТЕРАТУРА

Художествена галерия

Созопол

ИК Жанет 45

Иван Теофилов

Гласът на тишината

 

Поет, писател, преводач, режисьор и драматург, Иван Теофилов завършва  ВИТИЗ  (сега НАТФИЗ) Кръстю Сарафов. Работи  като драматург в драматичните театри в Бургас и Русе и като драматург и режисьор в Централния куклен театър в София. Автор е на  много книги с поезия, между които: Небето и всички звезди, Амфитеатър,  Град върху градове,

Богатството от време, Дървеното конче от въртележката, Инфинитив, Геометрия на духа и др. Написал е Антология на българския символизъм, книгата с есета и пътеписи Монолози, Вселената на яйцето, Митология на погледа.

 

Негови са пиесите за драматичен театър Чума, постановка на Димитрина Гюрова и Николай Савов, Къщата на сенките, постановка на Вили Цанков, Как завърши денят, постановка на Станчо Станчев, Поетът и планината, постановка на Леон Даниел, както и десет пиеси за куклен театър, повечето от които поставя сам. Пиеси и постановки  на Иван Теофилов са представени на престижни международни фестивали, стиховете и пиесите му са преведени на много езици.

06

СЕПТ

20:00

Иван Теофилов е един от най-добрите преводачи от руски език. Превел е Избрани стихотворения и Граматика на вечния език от Иван Бунин, Кипарисова кутия на Инокентий Аненски и други.

 

Носител е на много престижни награди и отличия, между които Специалната награда на международната театрална организация УНИМА за пиесата Часовникарят, Националната награда за поезия П.К.Яворов за Геометрия на духа, Националната награда Иван Николов за цялостно творчество, Националната награда за българска художествена литература Хр. Г. Данов за Инфинитив,  Златният знак на Съюза на преводачите за цялостно преводаческо творчество.

През 2016 получава наградата Аполон Токсофорос на Фондация Аполония.

ПРОГРАМА

ИЗЛОЖБИ

ЛИТЕРАТУРА

ТЕАТЪР

КЛАСИЧЕСКА МУЗИКА

АМФИТЕАТЪР

КЛУБ АПОЛОНИЯ

КИНО

ДУХОВНО ОГЛЕДАЛО

КНИЖНА АПОЛОНИЯ

ЦЕНАТА НА УСПЕХА

ИНФОРМАЦИЯ

КОНТАКТИ

ФОНДАЦИЯ АПОЛОНИЯ

София 1000

пл.Славейков 11

(+359)  2 980 78 33 fest@apollonia.bg

© APOLLONIA ART FOUNDATION