ЛИТЕРАТУРА

Художествена галерия

Созопол

Издателство Книгомания

Евгения Атанасова - Тенева

Кристо, Владо, Росен и плаващите кейове

 

Евгения Атанасова-Тенева е журналист и запален изследовател на творчеството на Кристо и Жан-Клод. Автор e на документални филми и статии, посветени на техните произведения. Повече от десетилетие Евгения Атанасова наблюдава отблизо творбите на Кристо, многократно се е среща с художника. Двамата разговарят както за конкретните му произведения, така и за неговия живот. Тези интервюта и изследвания ще бъдат част от предстояща пълна биография на Кристо. При строежа на Плаващите кейове на езерото Изео журналистката за първи път участва и като работник в проекта. Тази книга е плод на личните й преживявания и навлизането й в различни аспекти от изкуството, живота и посланията на Кристо.

 

Евгения е писател-художник. С няколко реда тя успява да предаде форми и цветове, да нарисува портрети на хора, така че веднага да си ги представите. Пресъздава сцени, от които ухае на живот. Книгата запечатва важни моменти, станали вече част от историята на изкуството. Написаното е интригуващо и те кара да разгръщаш страница след страница.

 

               Еторе Камуфо – изкуствовед, галерист

05

СЕПТ

18:00

Всичко, което сте искали да знаете за Плаващите кейове на Кристо и отвъд това. Тази книга предлага различни подстъпи към проекта: от идеята, през дългите преговори, изчисления, направа, до най-важното – конкретните хора, които стоят зад всичко. Дневник, репортаж, разговор, анализ, кореспонденция – Евгения Атанасова вкарва целия си професионален и личен опит.

Жива книга, писана с вълнение и затова – вълнуваща.

 

                       Георги Господинов

 

© APOLLONIA ART FOUNDATION