КЛУБ

АПОЛОНИЯ

ул. Индустриална 5

Созопол

01

СЕПТ

23:00

Концерт

 

GloBalKan

 

Недялко Недялков  кавал

Владимир Кърпаров  саксофон

Петър Миланов  китара

Стоян Янкулов-Стунджи  ударни

Богдана Петрова  вокал

 

 

Glo Bal Kan е нов музикален проект, създаден от четирима български музиканти по идея на кавалджията Недялко Недялков. Проектът включва авторски пиеси, както и образци от автентичния български, балкански и световен фолклор, аранжирани в стила на групата.

 

В концертите си музикантите канят като гости изпълнители от различни националности. На сцената на Празници на изкуствата Аполония 2018, песните  ще изпълнява певицата Богдана Петрова,  изпълнителка на поп, джаз и фолклор. Макар и отскоро на музикалната сцена, тя вече работи с едни от големите имена в българския фолклор: Иво Папазов-Ибряма, Недялко Недялков, Стоян Янкулов.  Преди две години Богдана печели голямата награда на международния фестивал Златната ябълка в Молдова, а през 2017  изпълнява български народни песни на юбилейната конференция на ООН в Ню Йорк –  първата в историята, която България председателства.

 

В програмата за Аполония 2018 е включена известната творба Libertango на Пиацола в неравноделни размери  под наименованието  Libertando ala Bulgaro в аранжимент на Недялко Недялков. Той свири в оркестъра на БНР, преподава кавал и балканска музика, участва в различни международни форуми, изнася концерти с известни чужди изпълнители. Петър Миланов е познат на публиката от многобройните концерти, в които участва с  различни формации. Саксофонистът Владимир Кърпаров от ранна възраст проявява уникален талант и печели многобройни награди.  Живее в Берлин, където завършва музикалната консерватория Ханс Айслер. Известният перкусионист Стоян Янкулов е награждаван многократно за големия му принос в популяризирането на българската фолклорна и джаз музика извън пределите на страната. Той е носител на наградата Аполон Токсофорос 2010.  Стоян Янкулов разкрива неограниченото разнообразие и емоционалната наситеност на уникалната българска музика. Музикалната кариера събира четиримата изпълнители на много общи сцени и проекти през годините.

 

 

© APOLLONIA ART FOUNDATION