КЛАСИЧЕСКА

МУЗИКА

Археологически музей

Созопол

02

СЕПТ

19:00

Концерт

 

Йоанна Каменарска  цигулка

Надежда Табакова-Димитрова  пиано

 

Йоанна Каменарска  учи при Йосиф Радионов в  София, а по-късно при Руджиеро Ричи и Игор Озим в Моцартеума в Залцбург, посещава и майсторски класове на Игор Ойстрах, Леонидас Кавакос, Гьорг Куртаг и др. Носителка е на  награди от престижни международни конкурси. Изнася концерти в Европа, Япония и Южна Америка. Като солист свири с оркестри като Берлинския симфоничен оркестър, Берлинския радиооркестър, Нюрнбергските симфоници,  оркестъра на Моцартеума в Залцбург, Моцартовия камерен оркeстър, Хамбургския филхармоничен оркестър, както и със симфоничните оркестри на София, Русе, Варна и много други. Соловият й репертоар обхваща музикалното творчество от барока до съвременността, работи с диригенти като Пол Гудуин, Денис Ръсел Дейвис, Калман Беркеш, Мартин Пантелеев и Пиер Булез.  Партнира си  с музиканти от световна класа като Симоне Янг,

 Карл Лайстер,  Михаел Мартин Кофлер, Владимир Менделсон, Райнхард Гьобел  и др. Води майсторски класове в Япония, Австрия и Германия, а от 2018 преподава оркестрова практика на всички студенти по цигулка във Висшето училище за музика и изпълнителски изкуства  в Хамбург. От 2008 е концертмайстор на  Хамбургските филхармоници.  Била е гост концертмайстор на много други оркестри като Симфоничния оркестър на Западното радио Кьолн, Камерата Залцбург, Щутгартския камерен оркестър и Deutsche Oper Берлин.

Свири на цигулка Николаус Галиано от 1751, щедро предоставена за ползване от анонимен собственик на инструмента. През 2019  е поканена да вземе участие в изпълнението на мащабната творба на Оливие Месиен  Квартет за края на времената в голямата зала на новопостроената Елбска Филхармония.

 

 

Надежда Табакова-Димитрова завършва НМУ Любомир Пипков и НМА Проф. Панчо Владигеров.  Участва в многобройни майсторски класове у нас и в чужбина. От 1997 живее и работи в Швейцария и Германия, където се изявява като солист и камерен изпълнител. Изнася рецитали в Хановер, Карлсруе, Бремен, Кайзерслаутерн, а нейни партньори на сцената са именити музиканти като Михай Замфир, Инес Кьолер, Мартина Иунг,  Давид Чанг и други. Има редица успешни съвместни проекти с концертмайстора на Хамбурските филхармоници  Йоанна Каменарска, с която през 2017 изпълняват интеграл на сонатите за цигулка и пиано от Бетховен, а през 2018 интеграл на сонатите на Брамс. От 2007  се занимава и с преподавателска дейност, нейни ученици са носители на престижни награди на конкурси в Германия.

ПРОГРАМА

ИНФОРМАЦИЯ

КОНТАКТИ

ФОНДАЦИЯ АПОЛОНИЯ

София 1000

пл.Славейков 11

(+359)  2 980 78 33 fest@apollonia.bg

© APOLLONIA ART FOUNDATION