КЛАСИЧЕСКА

МУЗИКА

Археологически музей

Созопол

02

СЕПТ

19:00

Концерт

 

Йоанна Каменарска  цигулка

Надежда Табакова-Димитрова  пиано

 

Йоанна Каменарска  учи при Йосиф Радионов в  София, а по-късно при Руджиеро Ричи и Игор Озим в Моцартеума в Залцбург, посещава и майсторски класове на Игор Ойстрах, Леонидас Кавакос, Гьорг Куртаг и др. Носителка е на  награди от престижни международни конкурси. Изнася концерти в Европа, Япония и Южна Америка. Като солист свири с оркестри като Берлинския симфоничен оркестър, Берлинския радиооркестър, Нюрнбергските симфоници,  оркестъра на Моцартеума в Залцбург, Моцартовия камерен оркeстър, Хамбургския филхармоничен оркестър, както и със симфоничните оркестри на София, Русе, Варна и много други. Соловият й репертоар обхваща музикалното творчество от барока до съвременността, работи с диригенти като Пол Гудуин, Денис Ръсел Дейвис, Калман Беркеш, Мартин Пантелеев и Пиер Булез.  Партнира си  с музиканти от световна класа като Симоне Янг,

 Карл Лайстер,  Михаел Мартин Кофлер, Владимир Менделсон, Райнхард Гьобел  и др. Води майсторски класове в Япония, Австрия и Германия, а от 2018 преподава оркестрова практика на всички студенти по цигулка във Висшето училище за музика и изпълнителски изкуства  в Хамбург. От 2008 е концертмайстор на  Хамбургските филхармоници.  Била е гост концертмайстор на много други оркестри като Симфоничния оркестър на Западното радио Кьолн, Камерата Залцбург, Щутгартския камерен оркестър и Deutsche Oper Берлин.

Свири на цигулка Николаус Галиано от 1751, щедро предоставена за ползване от анонимен собственик на инструмента. През 2019  е поканена да вземе участие в изпълнението на мащабната творба на Оливие Месиен  Квартет за края на времената в голямата зала на новопостроената Елбска Филхармония.

 

 

Надежда Табакова-Димитрова завършва НМУ Любомир Пипков и НМА Проф. Панчо Владигеров.  Участва в многобройни майсторски класове у нас и в чужбина. От 1997 живее и работи в Швейцария и Германия, където се изявява като солист и камерен изпълнител. Изнася рецитали в Хановер, Карлсруе, Бремен, Кайзерслаутерн, а нейни партньори на сцената са именити музиканти като Михай Замфир, Инес Кьолер, Мартина Иунг,  Давид Чанг и други. Има редица успешни съвместни проекти с концертмайстора на Хамбурските филхармоници  Йоанна Каменарска, с която през 2017 изпълняват интеграл на сонатите за цигулка и пиано от Бетховен, а през 2018 интеграл на сонатите на Брамс. От 2007  се занимава и с преподавателска дейност, нейни ученици са носители на престижни награди на конкурси в Германия.

КОНТАКТИ

ФОНДАЦИЯ АПОЛОНИЯ

София 1000

пл.Славейков 11

(+359)  2 980 78 33 fest@apollonia.bg

ЦЕНАТА НА УСПЕХА

ТЕАТЪР

ЛИТЕРАТУРА

ИЗЛОЖБИ

ПРОГРАМА

КЛАСИЧЕСКА МУЗИКА

АМФИТЕАТЪР

КЛУБ АПОЛОНИЯ

КИНО

ЦЕНАТА НА УСПЕХА

КНИЖНА АПОЛОНИЯ

ИНФОРМАЦИЯ

ИСТОРИЯ

НАГРАДИ Аполон Токсофорос

КАРТА

ПАРТНЬОРИ

КОНТАКТИ

ФОНДАЦИЯ АПОЛОНИЯ

София 1000

пл.Славейков 11

(+359)  2 980 78 33 fest@apollonia.bg

БИЛЕТИ

ДУХОВНО ОГЛЕДАЛО

© APOLLONIA ART FOUNDATION

© APOLLONIA ART FOUNDATION