КЛАСИЧЕСКА

МУЗИКА

Археологически музей

Созопол

07

СЕПТ

19:00

Рецитал

 

Георги Черкин  пиано

 

Младият пианист Георги Черкин е потомък на прочутият композитор Георги Златев-Черкин и на изключителната цигуларка Недялка Симеонова.  Той е първият българин, изсвирил на 18-годишна възраст Втория концерт за пиано и оркестър от Рахманинов. Бил е солист на всички водещи оркестри  в България и е изнасял многобройни рецитали в Берлин, Брюксел, Ню Йорк. Репертоарът му включва над 25 клавирни концерта, различни по своя стил.

 

Носител е на престижни награди за приноса си към българската култура и изкуство , между които Кристална лира на Съюза на българските музикални и танцови дейци, почетния знак на Министерството на културата Златен век и други.  Лауреат е на редица международни и национални конкурси  като Албер Русел, Млади музикални дарования, Музиката и Земята.

 

Запознаването ми с инструмента стана под формата на игра. Постепенно започнах да разпознавам различните тонове и акорди. Всичко това ме правеше много щастлив. На седем ме приеха в музикалното училище в столицата, където по пиано ми преподаваше Антонина Бонева. Дипломирах се в академията Санта Чечилия в Рим,  там бях възпитаник на известния педагог Серджо Пертикароли. После специализирах в Залцбург при Карл-Хайнц Кемерлинг. Учил съм все при големи имена, с което само мога да се гордея.

 

        Георги Черкин

 

 

© APOLLONIA ART FOUNDATION