КЛАСИЧЕСКА

МУЗИКА

Археологически музей

Созопол

05

СЕПТ

19:00

Вокален концерт

 

Габриела Георгиева  сопран

Григор Паликаров  пиано

 

Габриела Георгиева завършва НМА  Панчо Владигеров. Специализира оперно пеене в Българската академия за изкуство и култура Борис Христов в Рим при Джанела Борелли. Участва в майсторските класове на Каролин Дюма, Петер Дворски и Анна Томова -Синтова. Работи с Гена Димитрова, която изиграва основна роля за изграждането й като певица.

Един от водещите сопрани на съвременната музикална сцена у нас.  Започва професионалната си кариера през 2002 с дебют като Леонора от Трубадур. Бързо успява да покори не само сцената на Софийската национална опера, но и много престижни световни театри. Гостува често в Риека, Загреб, Берн, Цюрих, Виена, Рим, Мексико. Последните три сезона прави три забележителни дебюта на сцената на Софийската опера – в постановката на Норма на световноизвестния режисьор Уго де Ана, в Силата на съдбата  на италианеца Пиер Франческо Маестрини и в Янините девет братя на акад. Пламен Карталов. Тези три превъплъщения наложиха Габриела Георгиева като изключителна певица не само заради брилянтната й вокална техника, но и заради невероятното й умение да превзема с гласа си сърцата на зрителите. Талантът й да изпипва в прецизност музикалните детайли и да насища с емоции всяка изпълнена от нея фраза  я отличават като артист, който знае как да вълнува със своето изкуство.

 

Григор Паликаров завършва НМА  Проф. Панчо Владигеров с магистърски степени по четири специалности: оперно-симфонично дирижиране, композиция,  пиано и хорово дирижиране при проф. Ст. Кралев. Специализира композиция при проф. Ерих Урбанер от Виенската Консерватория.

 

Дебютира в Националната опера и балет в София през 1998, като дирижира гала-концерт на Гена Димитрова по нейна покана. От 2001 е диригент в операта, в настоящия момент репертоарът му включва  повече от 50 оперни и балетни заглавия на творби от Моцарт, Росини, Белини, Доницети, Вебер, Верди, Вагнер, Понкиели, Маскани, Леонкавало, Пучини, Гуно, Делиб, Бизе, Бородин, Римски-Корсаков, Чайковски, Прокофиев и др. От 2006 е  главен художествен ръководител и диригент на Симфонично-оперетното дружество в Пазарджик. Композира, концертира като пианист и преподава в НМА Панчо Владигеров, където успешно защитава докторска степен по музика. Някои от творбите му са изпълнявани на редица фестивали и са записвани. Удостояван е с редица престижни национални и международни награди от конкурсите  Светослав Обретенов, Албер Русел, Музиката и Земята, трикратен носител е на престижната награда Кристална лира на, както и на наградата Златно перо.

© APOLLONIA ART FOUNDATION