АМФИТЕАТЪР

Амфитеатър Аполония

Созопол

31

АВГ

20:30

Концерт

 

ОТКРИВАНЕ

 

КОНЦЕРТЪТ СЕ ОРГАНИЗИРА СЪВМЕСТНО СЪС

СДРУЖЕНИЕ ДУХОВНО ОГЛЕДАЛО

С ПОДКРЕПАТА НА ПРОГРАМА ЕРАЗЪМ + НА ЕС

 

МЛАДЕЖКА ФИЛХАРМОНИЯ СОФИЯ

Диригент Георги Патриков

Солист Кай Орлинов цигулка

 

Младежка филхармония София е основана в началото на петдесетте години на миналия век. С оркестъра са работили Михаил Ангелов, Емил Табаков, Милен Начев, Емил Янев, Цанко Делибозов, Веселин Байчев, Христо Христов, Росен Миланов – все значителни за музикалната ни култура имена.

За своите творчески постижения филхармоничният оркестър е носител на престижни отличия като  награда Златно перо на  Класик ФМ радио,  награда  Златно петолиние на СБК за постижения при интерпретацията на творби от български композитори, наградата на Министерството на образованието и науката Млад талант на България за колективния талант на младите инструменталисти и оркестранти,  голямата награда на конкурса Млади музикални дарования на името на проф. Люба Енчева, награда Кристална лира на Съюза на музикалните и танцови дейци в България, за големи творчески  постижения.

Младежката филхармония София се състои от талантливи млади музиканти, чиито изпълнения могат да бъдат сравнявани само с  изпълненията на истински професионалисти. Оркестърът изнася концерти в България, Италия, Франция, Канада и др.

Диригентът Георги Патриков завършва НМА Панчо Владигеров със специалност хорово и оркестрово дирижиране при професорите Васил Казанджиев, Крум Максимов и Пламен Джуров. Посещава майсторски клас при проф. Йорма Панула в Берлин, участва в международни конкурси в България,  Италия, Украйна и други.

Кай Орлинов е роден през 2004. Учи  в НМУ Любомир Пипков в класа по цигулка на Благородна Танева. Участва в майсторски класове на Дора Шварцберг,  Леонид Кербел и Павел Верников. Солист е  на оркестъра на НМА Проф. Панчо Владигеров, с успех изнася концерти в България и Австрия.

Лауреат на награди от национални и международни конкурси, между които  първа награда от Международен конкурс за млади цигулари в Ниш, Сърбия, първа награда и златен медал от конкурса Орфеева дарба - София,  специална награда за най-виртуозно изпълнение на  XXVI Международен конкурс Музиката и Земята - София,  първа награда от Международния  конкурс  за млади цигулари Леонид Коган - Брюксел,  Белгия, лауреатско звание и първа награда от Международния  конкурс Недялка Симеонова - с Хасково,  първа  награда и награда за изгряваща звезда от Международния конкурс E-Muse - Атина,  Гърция.

© APOLLONIA ART FOUNDATION