АМФИТЕАТЪР

Амфитеатър Аполония

Созопол

06

СЕПТ

21:00

ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ СТРАНДЖА

 

Главен художествен ръководител Марио Егов

Диригент на ансамбъла  Любен Касабов

Диригент на оркестъра Николай Чапкънов

 

Ансамбъл Странджа е създаден през 1965 година с цел издирване, съхранение, обработка и популяризиране на музикалния, песенен, танцов и словесен фолклор от Югоизточна България. Състои се от три основни формации: женски хор на основата на открито народно пеене, солисти, оркестър от народни инструменти и смесен танцов състав.

 

В репертоара му са включени десетки танцови постановки, хорови, солови и оркестрови произведения. В него присъстват танци и песни от всички етнографски области, които разкриват огромното фолклорно богатство на България. Особено внимание се обръща на пресъздаването на фолклора и народните обичаи от Странджанския край.

 

Ансамбълът е изнесъл над 6000 концерта у нас и в чужбина. Гастролирал е с успех в САЩ, Белгия, Индия, Унгария, Франция, Македония, Германия, Словакия, Полша, Чехия, Гърция, Турция, Австрия и редица други страни. Лауреат е на национални и международни конкурси и фестивали, носител е на престижни награди от международни конкурси. През 2005 получава  Златна лира на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

© APOLLONIA ART FOUNDATION