ЛИТЕРАТУРА

Художествена галерия в

Стария град

30 август, 18 ч.

 

Издателство Сиела

Захари Карабашлиев

Жажда

 

Млад мъж се събужда в реанимацията без спомен за тежката катастрофа, от която е оцелял по чудо. Единственото, което може да прави – обездвижен в шини – е да гледа болничния таван и с отегчение да слуша гласа на възрастния пациент на съседното легло. Съдбата трудно би събрала по-противоположни характери – бъбривият оптимизъм на стареца се сблъсква с горчивия

скептицизъм на младежа. A това, което започва като банално говорене, колкото да мине времето, постепенно се разгръща в драматична история за физическото оцеляване, за спасителния пояс на любовта и за победата на красотата над мрака.

 

Какво чуваме, когато слушаме? Какво виждаме, когато гледаме? Защо понякога животът ни отнема най-скъпото, за да ни даде най-важното? В свят, в който всеки е убеден, че е различен, има нещо, което изконно ни свързва един с друг. Жаждата.

Именно нея ще събудим на 30 август 2019, когато един от най - обичаните писатели Захари Карабашлиев ще представи своята последна книга Жажда.

 

20 ч.

ПРЕМИЕРА

 

Издателство Сиела

Теодора Димова

Поразените

 

Поразените разказва за тежката съдба на три жени и едно дете, които преминават през ужаса на деветосептемврийския преврат. Жени, чиито мъже и бащи са убити, и които вървят в леденото февруарско утро към мястото на убийството. Вали сняг. Жените не говорят. Напомнят на черни мироносици, но не за да възвестят радостната вест, а за да видят ямата, където със сгурия са засипани телата на обичните им. Снегът не се задържа върху този черен кръг. Стопява се. Всичко наоколо е бяло, а този кръг остава черен…

Писател, драматург и журналист, Теодора Димова е автор на 14 пиеси, 5 романа и един сборник с публицистика. През 2006 романът й Майките печели Наградата за източноевропейска литература на Bank Austria и KulturKontakt, има 11 издания у нас и е публикуван на 9 езика, а романът Адриана е преведен във Франция и в Чехия. През 2010 Марма, Мариам печели Националната награда Хр. Г. Данов за българска художествена литература, а Влакът за Емаус - наградата за проза на портал Култура за 2014. Теодора Димова е тазгодишният носител на голямата награда Хр.Г.Данов за цялостен принос в националната книжовна култура. Тя е сред най - известните и четени български автори.

31 август, 17 ч.

 

Издателство Колибри

Теа Денолюбова

 

Христо Мутафчиев

ЧЕРНО НА БЯЛО

 

Тази книга не е биография, нито автобиография. В откровен разговор актьорът споделя своите размишления за смисъла на съществуването, за границата между живота и смъртта, която открива нова гледна точка към света и ролята на човека в него. Това е съкровена изповед за сривовете и въздиганията, за социалния ангажимент, за семейството като сакрално място, за театъра и любимите роли, за таланта като изключителен шанс. Но най-вече за живота като щедър дар и привилегия.

 

Не си позволявам да умирам... Щастието е във всеки миг, това мога да кажа аз.

 

                                                                                                                     Христо Мутафчиев

18 ч.

 

Издателство Колибри

Катерина Хапсали

Сливовиц

 

Катерина Хапсали е разказвач, дългогодишен журналист, автор на превърналия се в бестселър роман Гръцко кафе и на стихосбирката През девет планини. Сливовиц  е вторият й роман и в него има балканска нишка, която отвежда чак отвъд океана. Един американец от сръбски произход, се оказва неочакван ангел за главната героиня –  българката Александра. Той се появява след раните от нещастна любов, домашно насилие, проблеми с алкохола, самота, страхове и плахи надежди. Една книга,  която носи усещане за катарзис, човещина и прегръдка.

 

 

 

 

20 ч.

 

Издателство Колибри

Георги Тенев

Балкански ритуал

 

От Ватикана в Рим – до Персеполис в Иран. От парламента в София – до бреговете на Ефрат в Месопотамия. Балкански ритуал е исторически трилър, криминално-мистичен роман, който събира в едно тероризма, войната в Близкия изток и битките на политическата арена. По ръба между историческите събития и въображението, той увлича в приключение, непознато досега в нашата литература.

 

Георги Тенев стилизира престъплението до висотата на класическа драма. Открадната книга се появява от нищото, разкриват се мистериозни археологически загадки. Тайните на бившата социалистическа държава мутират в нови форми на корупция. Елитите – политически, икономически и църковни – срещат самотен мъж с погубено минало и кратко бъдеще. Kомисарят Колев държи ключа за тайните на властта, прошката и обвинението. Играчите ще бъдат изиграни, злочестите ще имат втори шанс. Трябва само някой да се осмели и да пожертва себе си. Нещо като ритуал.

 

 

1 септември, 17 ч.

 

Издателство Ерго

30 години по-късно

С участието на Ани Илков, Борис Роканов, Владимир Левчев и Ангел Ангелов (Джендема)

 

Най-ненадейно минаха 30 години. С Боби Роканов и Ани Илков тогава още минавахме за млади поети, напълно пренебрегвани от официалната критика. Ангел Ангелов-Джендема имаше подземна слава. Песните му се слушаха и пееха само по купони, в домашна обстановка. Беше радостно за нас, че имахме възможност да се представим заедно на Аполония. Нямаше начин да знаем, че това ще бъде последна  Аполония преди да падне режима на Живков. На другия ден след четенето получих телеграма от издателство Народна култура, където бях редактор, да се явя незабавно на работа. Трябваше да ми връчат лично заповед за уволнение. Причината беше нелегалното тогава списание Глас което издавах. Разбира се, Боби Роканов и Ани бяха сред авторите на списанието, както и Желю Желев, Михаил Неделчев, а и чужди писатели като Цветан Тодоров. В тазгодишния римейк ще четем и стари неща, от 80-те, както и нови, писани през неусетно изтеклия четвърт век.

 

Владимир Левчев

 

18 ч.

 

Издателство Сиела

Галин Никифоров

Тяло под роклята

 

Тяло под роклята е история за изкуплението. И за обичта между брат и сестра близнаци, които се допълват един друг и никой не е пълноценен без другия. До момента, в който връзката между тях  е болезнено прекъсната, а човешкото у всеки един от тях – поставено на изпитание.

Това е приказка за клетката на реалността, която всеки от нас изгражда,  и за птицата на надеждата, която попада в клопката ѝ. Ще може ли любовта да я пусне отново на свобода или ще я остави да умре…

 

 

 

 

 

20 ч.

 

Издателство Сиела

Стефан Коспартов

Когато капят кестените

 

Историята, лагерите, комунизмът, любовта и стремежът към свободата са темите, над които разсъждава в своята книга Стефан Коспартов. Трийсет години след падането на режима, митовете и легендите около социалистическия рай все още хвърлят сянка върху всичко. Когато капят кестените е  разказ за абсурдния живот в България от 1944 до 1989, както и за първите години на  демокрацията.

 

 

 

2 септември, 17 ч.

 

Издателство Сиела

Виктор Меламед

Сънища

 

Това е книга за летене, за търсене и за копнежи. Виктор Меламед пише за полетите на духа, на въображението, за полетите във времето и пространството, в един свят на сънища, спомени и мечти.

Сънища е изключително професионална книга в един много труден жанр, какъвто е краткият разказ. Плод на огромен житейски опит, на богато въображение и на таланта на един сладкодумен разказвач, който ни среща с богата палитра от чудати герои и с много чувство за хумор и любов описва техните често невероятни, но съвсем истински истории.

Илюстрациите в книгата са дело на големия български художник Греди Асса.

 

 

18 ч.

 

Издателска къща Жанет 45

Иван Ланджев

Ти, непрестанна новина

 

Това е най-новата книга със стихове на Иван Ланджев, която вече се превърна в поетичен бестселър.  Поет, есеист и сценарист, авторът е доктор по руска класическа литература в СУ  Св. Климент Охридски, където е завършил  философия и културология. Победител е в Националния конкурс за поезия Веселин Ханчев, носител на наградата за дебют Южна пролет, на наградата Памет на името на Георги Рупчев, два пъти номиниран за Националната награда за поезия Иван Николов. Автор е  на стихосбирките По вина на Боби Фишер и Ние според мансардата.

 

Редактори на Ти, непрестанна новина са Георги Господинов и Иван Теофилов.

 

 

 

 

 

20 ч.

 

Издателска къща Жанет 45

Крум Филипов

Синът на авиатора

 

Синът на авиатора е първият роман на Крум Филипов. Болката около тъгата е основен мотив, задвижвал енергията ми около писането на книгата – казва авторът за романа, който по думите му се занимава с видимите белези на невидимото

Крум Филипов е театрален и филмов режисьор, до 2017 е директор на  Родопския драматичен театър Николай Хайтов. Автор е на стихосбирките Затръшнато небе и Воден знак.

 

Романът е впечатляващ художествен артефакт. С оригиналния си и неподражаем стил Крум Филипов създава завладяващ свят, обживян от плътни и поетични образи, населяващи териториите на магическата реалност.

                 Милко Лазаров

 

 

 

3 септември, 17 ч.

 

Нов Български Университет

Анри Кулев

В подножието на планината SEX

 

Анри Кулев рисува еротични илюстрации за широка публика години наред. Всяка седмица във вестник “24часа” се появява нова рисунка. Темата е същата – Секс, но всеки път интрепретацията й е различна. Средата, героите, “позите”, контекстът в който е коментирана визуално темата, са непредвидими. Като съвременна версия на 1001 нощ към която можеш да се пристрастиш и безусловно да следваш. Рисунките са смели, провокативни и рушащи табута. Те са колкото изящни, толкова и карикатурни спрямо персонажите в сюжетите. Сексът за А. Кулев е необозримо понятие. Той не съществува изолирано и се влияе от публичните събития. Всяка рисунка провокира нова ключова дума или понятие: страх, възторг, привличане, омраза,  война и мир, огледало за обратно виждане, опорна точка, провидение…

 

Издателството на НБУ представя книга с 300 от илюстрациите със заглавие Ориент SEXPRESS. Освен като малка енциклопедия на интимността, те са и социални портрети на различни обществени съсловия. Събрани заедно, илюстрациите провокират елегантна игра с думи, които публичното ни говорене рядко си позволява: секс за начинаещи, за напреднали, рутинен секс, сексът като спорт, секс и характер, митове и легенди, предразсъдъци, игра, неравнопоставеност, грубост, агресия, скука, зависимост, преяждане, обръгване… Едно безкрайно приключение, което винаги можеш да започнеш отначало.

 

Мариета Ценова

куратор на изложбата

18 ч.

 

Издателство Факел

Румен Леонидов

Покаяние Господне

Просъници Бдения Сънописи

 

Аполония представя най-новата поетична книга на Румен Леонидов, издадена  в началото на 2019. Нарекоха я  мощна, необикновена, молитвена и дори чистилище – все определения, свързани повече с духовното, отколкото с реалността. И това е естествено за поезия, която търси Божественото...

 

Покаяние Господне е  прозрение, поглед  навътре в човека и едновременно с това –  влюбване на вселената в човека, дълбоко родство между човека и бога, смъртта, светостта, свободата. Сънят е код, който надмогва болката. За човешкия стремеж няма брод и край.

 

         Здравка Евтимова

 

 

20 ч.

 

ПРЕМИЕРА

 

Театър в галерията

Георги Тенев

Роден край

 

Текстова адаптация, сценична версия и постановка  Весела Василева

Сценография Борислав Тонев - Бъки

Музика и звукова среда Иво Спасов

Участват Свежен Младенов, Никола Мутафов, Мак Маринов, Йордан Ръсин

 

В рамките на криминалния жанр се разгръща сюжет за отложено лично отмъщение, ролята на тайните служби и многозначността на политическите игри. Едно условно бъдеще, отразяващо тоталитарното минало. Подпомогнати от оптиката на няколко камери и от парадоксалния разговор на пилотите на самолет, ще проследим механизма на едно убийство, извършено по чисто професионални причини.

 

4 септември, 17 ч.

 

ПРЕМИЕРА

 

ИК Жанет 45

Мария Донева

Животните

 

 Животните. Те са загадъчни, добри и нежни. Живеят скромно и се справят с всичко, което съдбата им поднася. Копнеят за любов и близост и мъчително се опитват да изразят чувствата, които изпълват сърцата им. Понякога страстите ги помитат и съсипват всичко, което са създали досега. Когато е тихо и красотата на мига променя цветовете и смекчава въздуха, животните спират, заглеждат се в някоя паяжинка, в някое трепкащо листо, в мъглата - и се сливат с всичко. Те се смеят, да, те умеят да се смеят. Вървят изправени. Обличат си дрехите, с които мислят, че изглеждат най-добре. Понякога не знаят как да се държат; какво да кажат на онзи любим, за когото знаят, че скоро ще умре, не знаят как да признаят слабостта си, нито как да я скрият. Те прегръщат щастието си и не го пускат дори и насън. Те са обикновени хора и живеят в тази книга.

 

 

18 ч.

 

Издателска къща Жанет 45

Николай Терзийски

Хроники на неведомото

 

Роман за нишките на кръвта, които се пресичат с дирите на изкуството. Съдбите на много хора се преплитат във времето, което се отмерва от отдавна спрял джобен часовник. За да могат един мъж и една жена да полетят и да усетят безтегловността на необяснимата и неназована любов. За да се устремят към бъдещето на крилете на творчеството си, защото само там часовникът може отново да започне да работи.

 

Поколения наред ярки човешки индивидуалности от средата на ХVІІІ век до наши дни се потапят в мощните потоци на неведомото: изгубват се в тях, но в същия миг проглеждат за своето предначертание, придобиват дълбока мъдрост, с която приемат всичко. Те помнят, но прощават, изтърпяват своите изпратени сякаш от самата съдба наказания, но не са в състояние да спрат движението си нататък. Персонажите на тези хроники обхождат света като на сън, но винаги се завръщат към мястото на началото.

                      Борис Минков

 

20 ч.

 

Издателска къща Жанет 45

Божана Апостолова

Завръщането на визона

 

Ролята на любовта в живота на жената – това е централна тема в творчеството на Божана Апостолова. Така е и в най-новия й роман  Завръщането на визона. Разказът ни води през съдбите на три жени, всяка в нещо успяла и в нещо не; разхожда ни по стъпките им в Италия и Норвегия, за да събере помъдрелите и уморени от живота приятелки в едно родопско село, където те ще си кажат важни неща.

 Божана Апостолова е автор на дванайсет стихосбирки,  на романите Делнична библия (в два тома), Kръстопът без пътища, Нощта е също слънце, детската книжна поредица Малката Божана.  От години известната поетеса, писателка и издателка организира литературния фестивал Пловдив чете.

 

 

 

5 септември, 17 ч.

 

Община Бургас

Списание Море

 

Море  дебютира като литературно-художествен алманах през 1980.  Скоро  изданието надхвърля регионалната си рамка и в него поместват творбите си  Ивайло Петров, Константин Павлов, Николай Кънчев, Биньо Иванов, а последен главен редактор е Христо Фотев. От 1993  до 2007 Море съществува като маринистично списание.

От 2009 Море  е тримесечно списание за литература, изкуство и култура, в което може да бъде намерена информация за националните и световни литературни процеси и тенденции.

 

 

 

 

 

18 ч.

ПРЕМИЕРА

 

Издателство Да

Белослава Димитрова

Месо и птици

 

Дебютира през 2012  в Литературен вестник. Първата й книга Начало и край е издадена  в поредицата Нова проза и поезия на Университетското издателство Св. Климент Охридски. През 2014  Deja Book издава втората книга на Белослава Димитрова  Дивата природа, която е номинирана за Национална награда за поезия Иван Николов  и е удостоена с едно от двете поощрителни отличия.

 

Месо и птици е книга за наследената, несподелима и непоносима болка. За болката, която е другото име на живота към смъртта.

 

Кирил Василев

 

 

20 ч.

ПРЕМИЕРА

 

Издателство МС

Борис Луканов

Монолози

 

Ако нямаш настояще, какъв смисъл има историята?...

 

                                                                  Борис Луканов

 

Тези страници, събрани от Петър Тодоров, с усърдие и топлота, обединяват и допълват споделени мисли, документирани разговори, печатни и телевизионни интервюта на актьора с журналисти, със самия издател, с приятели и съученици.

 

 

 

Те съчетават и подреждат хронологично и тематично, доколкото е възможно,защото достойнството им е точно в спонтанността, в

 

прескачането напред и назад във времето и пространството, в конкретиката и дистанцирането от нея, за да се улови съкровеното

 

отношение, узряването или промяната във възгледите на Борис Луканов.

6 септември, 17 ч.

 

Списание

АРТизанин

 

 

АРТизанин - списанието за култура и изкуства представя въжделенията и замислите си за 2020, брой 24, а от поредицата книги, които издава, “Чудото режисура” от Никола Петков.

 

С участието на Петя Александрова, Светлозар Желев, Асен Аврамов и др.

 

 

18 ч.

 

Издателство Лексикон

Ана Лий Еванс

Фламенко в затвора

 

Причината за написването на тази книга са двата спектакъла, направени от авторката с хора, лишени от свобода в Окръжен затвор в Сливен,както и опита  й като преподавател по танци и танцьор на свободна практика.

 

Фламенко в затвора е моята изповед и моето Благодаря!

 

Ана Лий Еванс

 

20 ч.

 

Издателска къща Хермес

Владимир Зарев

Чудовището

 

Владимир Зарев е написал единайсет романа, между които  Денят на нетърпението, Лето 1850, Поп Богомил и съвършенството на страха, Хрътката, трилогията Битието, Изходът и Законът.  Романът му Разруха  е номиниран за две от престижните европейски награди за литература и има голям успех в немскоезичния свят. Владимир Зарев е носител на националните литературни награди Иван Вазов и Елин Пелин. Удостоен е с държавната награда Св. Паисий Хилендарски.

 

… А може би този роман е моята изповед и признание, следователно е нужен на мен, на моята печална неосъщественост, на горчивото ми поражение? Или на една някак  комична, разбила цялата ми човешка опитност, жестока и несвършваща любов? Или, мисля си, този роман е нужен на думите и Словото? На простите неща и разказа, а също и на незабравата и вечността?

 

                               Из Чудовището

 

7 септември, 17 ч.

Издателство Вакон

Дончо Папазов

Невъзможният път

 

С това романтично име е кръстен маршрутът, преминаващ на юг от нос Добра надежда, нос Луин и нос Хорн през Атлантическия, Индийски и Тихия океан. Малцина са моряците, които са се осмелили да мечтаят за него, а още по-малко са тези, които са дръзвали да го изминат.

През 1988  Дончо Папазов тръгва с дървената яхта Тивия по Невъзможния път, на юг от ревящите четиридесет градуса южна ширина, където ветровете и вълните са чудовищни, през полярната зима, сам и без нито една спирка. Тринайсетметровата Тивия претърпява две преобръщания. Двигателят на яхтата се поврежда още в началото на пътуването, така че Дончо плава, като разчита единствено на вятъра, платната и уменията си… Студ, всепроникваща влага, самота, мрак… и постоянната битка с прииждащите вълни. Това е ежедневието на мореплавателя през близо шестте месеца и 19-те хиляди морски мили на тази околосветска обиколка. Но губи ли той присъствие на духа? Нито за миг.

 …Двадесет години чакам този ден. Двадесет години се готвя за него. Нос Хорн не е само точката Хорн. Той е мъката и дързостта на всички океани пред него. Огромният път около Земята, затворен, изстрадан в опасности. За Хорн мечтаех, когато в България нямаше и помен от експедиции.

                                                                                                                                                                                                                                                                                  Дончо Папазов

 

7 септември, 18 ч.

 

Издателство НБУ

Веселин Методиев

Един много добър човек. Константин Стоилов

и политическата добродетел

 

Историкът и политик проф. Веселин Методиев показва една друга възможна история на българското време и връзката с настоящето. Книгата е резултат от желанието на автора да представи на по-широката публика добри примери от историята ни – в случая живота и делото на доктора по право и политика Константин Стоилов.

 

За мен Стоилов е български патриот и политик от европейски мащаб. Най-малко поради две причини. Пър¬во, виждането му за силата на малката държава: ней¬ното величие той вижда в нравствените й възмож¬ности. И втората: размислите му за принципа на народностното и принципа на човечното. Ако читателят е минал по тези редове мимоходом, моля, нека ги про¬чете отново. Речите в парламента, когато отговаря на лъжепатриотите или на онези, които, убедени в своята любов към родината, не виждат нищо друго, са образец на политика, която няма да остарее и през днешния XXI в.

 

                     проф. Веселин Методиев

20 ч.

ПРЕМИЕРА

 

Издателство НБУ

Михаил Неделчев

Литературноисторически обзорни сюжети

 

Творчеството на Михаил Неделчев изследва проблемите на литературната теория и философията  на българската култура и литература, както  и  историята на новия български демократически преход. Той пише за  литературния, политическия и културния персонализъм, геопоетиката и актуалния литературен живот.

Предстои да излезе най-новата му  книга  Как работи литературната история? Нови съчинения в три тома. Литературноисторически обзорни сюжети. В последната литературна вечер на Аполония е премиерата на първия том на трилогията.