Класическа и

джаз музика

Археологически

музей

31 август 19.00 ч.

Концерт

 

ЛИЯ ПЕТРОВА

цигулка

 

ВИКТОРИЯ ВАСИЛЕНКО

пиано

 

 

 

Талантът тук спира дъха. Лия Петрова омагьосва не само с техническите си възможности, но със стилистична чувствителност и музикално охарактеризиране.

         Сп. Грамофон

 

Лия Петрова започва да свири на цигулка  на четири години, на шест вече изнася концерти с различни оркестри, а на осем получава Моцартов медал като най-млад артист на ЮНЕСКО. Следват награди от международните конкурси Тибор Варга (Сион), Луи Шпор (Ваймар), Вацлав Хумел (Загреб), Немския национален конкурс за музиканти. През 2007 получава наградата Млад музикант на годината на предаването Алегро виваче на БНР. През 2016 Лия Петрова печели Първа награда на Международния конкурс за цигулари Карл Нилсен в Одензее (Дания).

Била е солист на Брюкселската и Люксембургската филхармония, на Камерния оркестър на Лозана, Националния оркестър на Монпелие, филхармониите на Осака и Монте Карло. Като камерен изпълнител споделя престижни европейски сцени с музиканти като Готие Капюсон, Юдзя Уан, Катя Буниатишвили, Гари Хофман, Луи Лорти, Никола Ангелих и други. Сред престижните й изяви са участията в проекта Марта Аргерих и приятели в Атина през 2016 и във Франция през същата година, където свири заедно с Марта Аргерих, Рене Капюсон, Юрий Башмет и Миша Майски. Работи с известни диригенти между които Филип Херевеге, Кшищоф Пендерецки, Николай Знайдер, Кристофър Уорън-Грийн, Хесус Лопес Кобос и много други.

 

Виктория Василенко   учи при проф. Дмитрий Башкиров във Висшетo училище по музика Рейна София, Мадрид. Паралелно с това е студентка в Нов български университет  и в Академията на Лаго ди Комо, Италия. От 2016 продължава обучението си във Висшия колеж за музика Кралица Елизабет, Брюксел.

Свири с известни оркестри, участва в редица престижни фестивали като  Мартенски музикални дни,  Аполония, Софийски музикални седмици, Европейски музикален фестивал, Варненско лято, Young classics Europe в Германия, Музикална академия и фестивал  Сантандер в Испания и др.

 

Носител е на много награди от международни конкурси, между които Специалната награда за талантлив пианист и награда за изпълнението на произведения от  Дворжак и Шчедрин в Европейски клавирен конкурс в Прага, наградата за най-обещаващ млад пианист от класа на проф. Дмитрий Башкиров, връчена лично от кралицата на Испания.  Получава Кристална лира за млад изпълнител на СМТД в България  и е номинирана  за Млад музикант на годината през 2009.

В периода 2009 - 2011 е стипендиант на престижния фестивал за камерна музика Музика Мунди в Брюксел, където свири като солист на Фестивалния оркестър под диригентството на Максим Венгеров.

 

 

АМФИТЕАТЪР

 

МАЙСТОРСКИ КЛАС

 

ИСТОРИЯ

 

ГАЛЕРИЯ

 

КАРТА НА ФЕСТИВАЛА

© Apollonia Foundation

ПАРТНЬОРИ

 

МАРИО БИОНДИ

 

БИЛЕТИ

ФОНДАЦИЯ АПОЛОНИЯ

 

СОФИЯ 1000, ПЛ. СЛАВЕЙКОВ 11

 

Т: +359 2 980 78 33

 

Е: fest@apollonia.bg