Музика

Археологически

музей

3 септември, 19.00 ч.

Концерт

 

СОФИЯ КВАРТЕТ

Стоимен Пеев

Ивайло Данаилов

Валентин Геров

Любомир Ников

&

СТАНИСЛАВ ХВЪРЧИЛКОВ

китара

София Квартет  e ансамбъл, спечелил признанието на публиката, медиите и критиците. Има многобройни изяви в страната и в чужбина,  участва в  престижни музикални форуми като Новогодишния музикален фестивал в НДК, Международния фестивал на камерната музика в Пловдив, фестивала Софийски музикални седмици и други. Задграничната концертна дейност на състава обхваща страни от Европа и Азия, като нееднократни са концертите в Гърция, Македония, Сърбия, Черна гора, Австрия, Франция, Чехия и Япония.

 

Признание за постиженията на София Квартет  е отличието Кристална лира на Съюза на музикалните и танцови дейци в България за 2004. Съставът е носител на Националната награда Златен квартет на името на акад. Марин Големинов за 2017, а през 2018 музикантите печелят наградата за принос в областта на културата Златно перо.

По-голямата част от произведенията в репертоара на квартета са излъчвани по БНТ и записвани от БНР. Квартетът е осъществил световни премиери на произведения от Михаил Пеков, Димитрис Темелис и Тацуя Коумадзаки.

 

София Квартет е състав на Софийската филхармония.

 

В програмата на Празниците на изкуствата в Созопол, София Квартет ще свири заедно  с талантливия млад китарист Станислав Хвърчилков. За него Classical Guitar Magazine пише:

 

Той е интуитивен музикант, способен да бъде  винаги интересен. Каквото и да свири, е удоволствие да  се слуша. Високи технически способности, съчетани с привлекателна музикална личност…