АМФИТЕАТЪР АПОЛОНИЯ

26 август - 05 септември

Созопол

КОНЦЕРТИ

 26.08 | 20:30

ОТКРИВАНЕ

Концерт Премиера

МИСТЕРИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГЛАСОВЕ

Диригент Дора Христова

Създаден преди 65 години, световноизвестният хор постига изключителен успех, като пресъздава богатството и красотата на автентичния български фолклор, наречен най-прекрасната музика на планетата.

 

Солистките на хора зашеметяват публиката с чистотата на пеенето си, със сложната полифонична партитура, с брилянтното многогласово звучене и непознатия ритъм на песните.  За тяхната великолепна програма  създават музика през годините най-известните български композитори: Филип Кутев, Николай Кауфман, Красимир Кюркчийски и много други,  а през последните години Петър Дундаков, който е автор на най-новите композиции и аранжименти в репертоара на хора.

 

Изумителният триумф на  Мистерията на българските гласове  по света  е свързан с диригентката Дора Христова, която ръководи ансамбъла от създаването му.  Хорът изнася стотици концерти в Европа, Азия, Америка и Африка. Издава няколко самостоятелни албума, записва музика за игрални филми,  пее на престижни международни събития, в концертите му участват световноизвестни певци и инструменталисти. Албумите на хора многократно са номинирани за наградата Грами, получават я през 1990 г.

 27.08 | 21:00

Концерт Премиера

КАМЕЛИЯ ТОДОРОВА

ОРЛИН ПАВЛОВ

Камелия Тодорова е между най-популярните български изпълнители.  Кариерата ѝ на сцената продължава вече почти 40 години, тя притежава отлична вокална техника и уникален певчески стил и талант. Работи с най-добрите български музиканти, печели престижни международни конкурси и е канена на множество фестивали, шоу програми и значими форуми в Европа, Азия и Америка, които ѝ носят световно признание.

Орлин Павлов е певец със завладяваща артистичност и богат репертоар  от поп и джаз хитове. Той е търсен и любим изпълнител  не само на младата публика. През 2014 осъществява първото си музикално турне в САЩ. Има реализирани успешни и дългосрочни проекти с едни от най-добрите български музиканти.

 

Двамата прекрасни музиканти пеят за пръв път заедно  на сцената на Аполония със своите любими колеги от JP3.

 28.08 | 21:00

Танцов Спектакъл Предпремиера

БАЛЕТ АРАБЕСК

РОМЕО И ЖУЛИЕТА

Музика -  Сергей Прокофиев

Хореография - Боряна  Сечанова

Сценография - Иван Токаджиев

Костюми - Николина Костова-Богданова

Репетитор - Олеся Пантикина.

 

Участват: Виктория Петрова, Филип Миланов, Даниела Иванова,  Константина Ханджиева, Асен Наков, Валери Миленков, Васил Дипчиков, Стефан Вучов, Ервин Есен, Андрея Андонова, Петя Колева, Ангелина Гаврилова, Теодора Стефанова, Валери Миленков, Светлозар Тинев, Мариана Крънчева, Стефка Табакова, Мария Касабова, Теодора Друмева, Елизабет Якимова, Таня Кацарова, Светлозар Тинев, Чан Тхе Чунг

 

Балет Арабеск  представя специално на  Аполония  своя най-нов  спектакъл  Ромео и Жулиета,  с който ще бъде открит и 50-ият  юбилеен сезон на трупата в София.

По музиката на Сергей Прокофиев, спектакълът  интерпретира вечната шекспирова история за любовта, пречупена през съвременните представи за времето и пространството, за истината и познанието. Поставя въпроса за доброто и злото  и мястото на човека във вселената.

 

Балет Арабеск подготвя специална атракция – пространството пред амфитеатър Аполония  ще бъде арена на улични сцени, фрагменти от спектакъла Ромео и Жулиета.

 

Спектакълът е финансиран от Министерство на културата и Програма Култура на Столична община.

 29.08 | 21:00

Концерт

СТЕФАН ВЪЛДОБРЕВ & ОБИЧАЙНИТЕ ЗАПОДОЗРЕНИ

Една от най-емблематичните групи на съвременната българска поп и рок музика  ще представи в Созопол най-новите песни от своя последен албум.  Публиката ще се срещне отново със своите любими изпълнители: Стефан Вълдобрев - актьор, композитор, автор на текстове, режисьор, и Обичайните заподозрени в състав: рок легендата Иван Лечев, китарист на ФСБ, Стоян Янкулов,барабанист и перкусионист, концертиращ с редица световни джаз музиканти, Веселин Веселинов-Еко, най-известният български басист, участник в знакови джаз, рок и поп групи и китарната звезда от новото поколение Мирослав Иванов.

Смесица от поп и рок песни,  запомнящи се текстове, вълнуващи интерпретации на музика, която остава в съзнанието за дълго време.

 30.08 | 21:00

Концерт Премиера

КАМЕРЕН АНСАМБЪЛ СОФИЙСКИ СОЛИСТИ

диригент Пламен Джуров

солисти:

ГЕОРГИ ВАСИЛЕВ китара

КРАСИМИР ЩЕРЕВ акордеон

Тази вечер амфитеатър Аполония в Созопол  ще бъде център на едно от големите събития на фестивала. За първи път на българска сцена ще прозвучи Двоен концерт за китара, бандонеон и струнен оркестър от Астор Пиацола.  Изпълнители са световно известният Камерен ансамбъл Софийски солисти  и двама изключителни музиканти, пристигнали в Созопол  за този концерт – китаристът Георги Василев и  акордеонистът Красимир Щерев. Ще има и световна премиера на пиеса за камерен състав и акордеон, специално написана за Аполония от един от най-младите и талантливи български композитори Петър Керкелов.

 31.08 | 21:00

Концерт

ВЕЧЕР НА МЮЗИКЪЛА

ЛЮСИ ДЯКОВСКА & ПЛЕВЕНСКАТА ФИЛХАРМОНИЯ

Диригент Левон Манукян

Един вълнуващ концерт-спектакъл, който има своята звезда – невероятната Люси Дяковска. Тя  ще отведе публиката на Аполония във вълшебния свят на мюзикъла, ще звучат незабравими хитове от   Уестсайдска история,  Исус Христос Суперстар,  Кабаре,  Коса,Чикаго, Котките, Клетниците и много други.

Люси Дяковска е една от най-атрактивните и популярни  български изпълнителки, нейният изключителен глас, артистичност  и нестихваща енергия на сцената  са в основата на звездната й кариера. Тя е член на  известната немска поп група Ноу Ейнджълс, освен това е автор на много успешни песни и продуцент.

 

 

 

 

 

 01.09 | 21:00

Концерт

ЛИЛИ ИВАНОВА

Дни преди старта на националното й турне, амфитеатър Аполония посреща Лили Иванова и нейните музиканти – Огнян Енев (пиано, тромпет, саксофон), Веселин Веселинов-Еко (бас китара и контрабас), Ангел Дюлгеров (китара и цигулка), Росен Ватев (ударни), Орлин Цветанов (цигулка) и ЛаТиДа (беквокали).

Концертът включва някои от най-новите песни на Лили Иванова, част от албума, който  излезе на 12 юни 2017 г.

 

 

 02.09 | 21:00

Концерт

РУШИ ВИДИНЛИЕВ

С участието на:

 

Иво Чалъков  китара

Васил Вутев  барабани

Петър Съмналиев  програминг

Елена Сиракова и Катя Кръстева  беквокали

 

Преди 13 години Руши Видинлиев представи на Аполония своя първи  музикален спектакъл Независим, създаден специално за двадесетгодишния юбилей на фестивала. Той е един от най-популярните поп изпълнители  в България в началото на новия век.  В съавторство с различни музиканти създава песни  за български изпълнители, които се превръщат в хитове. Като актьор участва в български и чуждестранни филмови продукции. За главната роля  в Цветът на хамелеона, филм по сценарий на Владислав Тодоров и  режисьор Емил Христов, получава  награда за  най-добър актьор от Българската филмова академия, както и много други престижни отличия.

Тази година талантливият актьор и певец отново ще се срещне със созополската публика.

 03.09 | 21:00

Концерт

ВАСИЛ ПЕТРОВ

В ПАМЕТ НА АЛ ЖИРО

С участието на:

 

Ангел Заберски

Живко Петров

Александър Логозаров

Радослав Славчев

Стоян Янкулов

 

Васил Петров е чест гост на Аполония. Неговият впечатляващ глас,  изключителното му сценично присъствие и чар, са го направили един от любимите изпълнители на созополската публика. Той е  носител на наградата Аполон Токсофорос, която  се присъжда от Фондация Аполония за изключителен принос към българската култура.

В началото на 2017 почина легендарният Ал Жиро. Концертът  на Васил Петров е посветен на седемкратния носител на Грами, считан за един от най-добрите джаз певци на нашето време.

 04.09 | 21:00

Спектакъл

АНСАМБЪЛ ЧИНАРИ

ФОЛКЛОРНА ПРИКАЗКА

През 2001 българският ансамбъл Чинари предизвиква възхищение на  Silver Dollar Cityest World-Fest,  който е най-престижният и най-голям международен фолклорен форум в САЩ.  След този успех ансамбълът получава  много покани за участие във фестивали и фолклорни събития както в България, така и в чужбина.  Включен е в Българо-американските танцови спектакли World E - Motion и Bulgaria se artistica. Спечелва възхищението на италианската публика по време на Дните на българската култура в Италия през 2011.

За своя висок професионализъм ансамбъл Чинари е награден от Съюза на артистите в България с Икар 2015, за спектакъла Траките, а през 2016  получава  Кристална лира на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

 

 

 

 05.09 | 21:00

Концерт

ЩУРЦИТЕ НА 50

ЧЕСТИТ ЮБИЛЕЙ!

ФОНДАЦИЯ АПОЛОНИЯ

Площад Славейков 11

София 1000

(+359)  2 980 78 33

fest@apollonia.bg